keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

”Ehkä se johtuu mun tavasta käsitellä maailmaa, että se satiiri löytyi aika helposti. Itselleni on ominaista, että mitä tahansa vaikeaa elämässä on, sitä käsittelee huumorin kautta.”, sanoo ohjaaja Hannaleena Hauru Sylvi-verkkolehden (22.11. 2014) haastattelussa.

Satiirissa saatetaan satiirin kohde, esimerkiksi ihminen, instituutio, valtio tai yhteiskuntaluokka, naurunalaiseksi. Se on tapa kritisoida kohteen tapoja, käytöstä, olemusta, roolia tai asemaa yhteiskunnassa ja tehdä moraalisia huomioita.

Satiirin keinoja ovat muun muassa liioittelu, karnevalisointi, parodia, ironia ja shokeeraaminen. Satiiri eroaa komediasta siinä, että komedian tarkoitus on naurattaa yleisöä, kun taas satiiri käyttää komediaa keinona tehdä huomioita valitsemastaan kohteesta. Satiiri on usein terävää ja tyyliltään jopa hyökkäävää.

1. Mikä tekee Säälistäjistä satiirin? Miten satiiri ilmenee elokuvassa? Listatkaa pareittain tai ryhmissä elokuvan tyyliä, kohtauksia ja valintoja, jotka mielestänne ilmensivät satiirista kerrontaa. Pohtikaa myös, mitä yhteiskunnan ilmiöitä Säälistäjät satirisoi? Mikä oli elokuvassa pilkan kohde? Keskustelkaa aiheesta pienryhmissä tai luokan kesken.

2. Kirjoittakaa Säälistäjät elokuvan tapahtumista lyhyt juonikuvaus esimerkiksi ranskalaisilla viivoilla. Miettikää, millainen elokuvasta tulisi, jos siinä ei olisi komediallisia elementtejä. Kirjatkaa ylös, kuka elokuvassa olisi päähenkilö, miten sen juoni etenisi ja millaisia kohtauksia siinä voisi olla, jos kyseessä olisi esimerkiksi draama-, toiminta- tai kauhuelokuva.

Lähteet ja lisätietoa:

Sirkeinen, Tuuli. 22.11. 2014. “Yhteiskunnallista seksiä

Colleta, Lisa. 2009. Political Satire and Postmodern Irony in the Age of Stephen Colbert and Jon Stewart, The Journal of Popular Culture, Vol.42, No.5.

Day, Amber. 2011. Satire and Dissent: Interventions in Contemporary Political Debate.

Tervola, Marjut. 21.11.2014. “Säälipillua lääkkeksi nuorten miesten syrjäytymiseen