keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Häpeää ja syyllisyyttä – tunteiden kuvaus

1. Minkälainen olo sinulle jäi elokuvasta? Miltä sen muisteleminen tuntuu nyt?

2. Muodostakaa pienryhmät ja pohtikaa yhdessä, mitkä tunteet kuljettavat elokuvan juonta eteenpäin.

3. Elokuvassa Elle-Marja ja Njenna joutuvat jättämään perheen isoksi osaksi vuotta käydäkseen nomadikoulua eri alueella. Miltä tuntuu olla erossa perheestään?

4. Elle-Marja ei juurikaan puhu elokuvassa, mutta hänen tunteistaan kerrotaan hiljaisuuksien ja katseiden avulla. Muistatteko tällaisia kohtauksia?

5. Elokuvassa pojat leikkaavat Elle-Marjan korvasta palasen. Miksi he tekevät juuri näin? Minkälaisia ajatuksia, muistoja ja tunteita liittyy leikattuun korvaan? Elokuvan aikana Elle-Marja peittelee useaan otteeseen korvaansa. Miksi hän tekee näin?

6. Elle-Marja puuskahtaa, ettei hän olla mikään "hemmetin sirkuseläin". Mitä hän tarkoittaa tällä? Millä tavoin ruotsalaiset kohtelevat saamelaisia sirkuseläiminä?

7. Minkä takia saamelaislapset eivät saaneet puhua saamea koulussa? Mitä syitä tälle saattoi olla? Keskustelkaa.

8. Huumorin rajat.
Lukekaa Helsingin Sanomien Nyt-liitteen artikkeli saamelaishahmoista sketsisarjassa Hymyhuulet. (Jutussa otetaan esiin se, miten 80-luvun suomalaisessa sketsisarjassa tehdään rasistista huumoria saamelaisista). Saamen kielen ja kulttuurin lehtori, saamelaisaktiivi Outi Länsman toteaa artikkelissa seuraavaa: ”Saamelaiset nauravat usein itselleen ja se huumori voi olla rankkaakin. Mutta kun valtaväestö tekee saamelaisista huumoria, täytyy muistaa että siinä on valta-asetelma, jossa mukana ovat vähemmistö ja enemmistö.  Siitä näkökulmasta asiaa pitäisi pohtia. Ei vain siitä, saako jostakin aiheesta tehdä huumoria vai ei.”
Lukekaa myös Ylen artikkeli Pirkka-Pekka Petelius pyytää anteeksi saamelaisia pilkkaavia sketsejään.

  • Jakautukaa pienryhmiin ja puhukaa huumorista. Kuka saa nauraa ja kenelle? Miksi huumori on vaikea laji vai onko se? Osaatteko antaa esimerkkejä ns. hyvästä ja huonosta huumorista? Esitelkää lopuksi "huumoritutkimuksenne" tulokset koko ryhmälle.