keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Elokuvan alku ja loppu tapahtuvat nykypäivässä, mutta suurin osa elokuvan tapahtuma-ajasta sijoittuu takaumina menneeseen aikaan eli 1930-luvun Ruotsiin.

Elokuva on fiktiota, mutta siinä nähtävät tutkimukset ovat olleet täysin todellisia. 1840-luvulla syntyi eugeniikka eli rodunjalostusoppi, jonka mukaan ihmiset jaettiin erilaisiin rotuihin biologisten ominaisuuksien, esim. pään muodon tai nenän muodon perusteella. Tutkimukset on myöhemmin todettu epätieteellisiksi ja epäeettisiksi. Alempiin rotuihin kuuluivat Ruotsissa saamelaisten lisäksi mm. suomalaiset. Samat ajatukset ajautuivat hieman myöhemmin myös Suomeen. Suomessa vuonna 1935 säädetyn lain perusteella yli 4 000 ihmistä pakkosteriloitiin, joukossa myös saamelaisia. Pakkosterilisaatio tarkoittaa lisääntymiskyvyttömäksi saattamista.

Lisätietoa eugeniikasta löytyy Uusi ihminen -elokuvan oppimateriaalista.

1. Elokuvassa rotubiologit Uppsalasta saapuvat vierailulle kouluun ja valokuvaavat saamelaisia oppilaita. Minkälaisia ennakkoluuloja he ilmaisevat ihaillessaan tyttöjen letitettyjä hiuksia ja halutessaan kuvata siskokset käsi kädessä? Minkälaisia elokuvallisia tehokeinoja valokuvaus- ja mittauskohtauksessa käytettiin? Minkälainen äänimaailma kohtauksessa oli? Mitä luulette elokuvantekijöiden haluavan osoittaa näillä tehokeinoilla?

2. Miksi Elle-Marjan opettaja väittää, että saamelaisten aivot eivät kykene oppimaan samoja asioita kuin ruotsalaisten vaikka hän tietää Elle-Marjan olevan lahjakas?

3. Selvittäkää, onko eugeniikka vielä jossain määrin käytössä tänäkin päivänä. Vaikuttaako se johonkin ihmisryhmään?

4. Elokuvan ohjaaja Amanda Kernell painottaa, että halusi saada historialliset faktat kohdilleen. Pääosien näyttelijät puhuvatkin eteläsaamea ja osaavat hoitaa poroja. Elokuva myös pohjaa ohjaajan omaan elämään. Onko mielestäsi tärkeätä, että tiettyyn ryhmään kuuluvat saavat itse kertoa tarinoitaan, mielipiteitään ja jakaa tunteitaan?
Pohdinnan pohjustukseksi voit katsoa brittiläisen satiirisen videon Hollywoodin tavasta käyttää valkoisia näyttelijöitä muiden etnisten ryhmien esittäjinä: Whitewashing: Last Week Tonight with John Oliver (HBO). Video on englanninkielinen. Huom! Video sisältää jonkin verran kiroilua.
Pohdi myös, mitä tarkoittaa "white washing"?

5. Mitä tarkoittaa kolonialismi ja miten se liittyy elokuvan teemoihin?

6. Elokuvassa syntymäpäivillä Niklaksen ystävät ylipuhuvat Elle-Marjan/Christinan joikaamaan, vaikka kukaan ei oikein tunnu ymmärtävän mitä joikaaminen on. Ottakaa selville mitä joiku on ja kuunnelkaa siitä esimerkkejä. Esim. Mari Boine, Maxida Märak, Sofia Jannok.