keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Brasilia – metalli

Raviolipurkin matka alkaa Brasiliasta, jossa avolouhoksella työskentelevät ihmiset keräävät kiviä. He väistelevät kaivinkoneen isoa kauhaa ja sen aiheuttamia maavyöryjä. He työskentelevät pitkiä päiviä tukalassa helteessä, usein nälkäisinä ja heikkoina. Louhoksella työskentelee yhteiskuntarakenteen köyhimmät, ne, joilla ei ole muuta vaihtoehtoa. Tarinan keskiössä on köyhä nainen. Hänen elämäänsä ovat kuuluneet useat raskaudet, jotka eivät ole katkaisseet urakointia louhoksella.

Tanska – possutuotanto

Siistissä tanskalaisessa suursikalassa kasvatetaan possuja rakkaudella. Tarinaa kertovat tanskalaissyntyiset possunhoitajat, jotka molemmat rakastavat eläimiä – eritoten possuja, jotka ovat kilttejä ja suloisia otuksia. ”Kohtele eläimiä, kuten haluaisit itseäsi kohdeltavan” -fraasista siirrytään kuljetusputkeen, jossa possut ajetaan sikalan ulkopuolella odottavaan rekkaan. Matka alkutuotantotilalta jatkuu kohti kasvattamoa.

Portugal – tomaatit

Tomaatintuottajat ovat ylpeitä työstään, mutta suurtuotannossa määrä korvaa ladun. Kohtaus on kuvattu ensimmäisenä.

Puola – naudanliha

Koruttomasti kerrottua tarinaa naudanlihan teurastamolinjalta. Oman henkilökohtaisen tarinansa kertoo teurastaja, joka on ollut keikkatöissä Irlannissa. Tällä välin aviovaimo on pettänyt, ja mies hautoo murhanhimoisena kostoa.

Ranska – kananmunat

Suurkanalan tuotantolinjalla tuotetaan tulosta.

Ukraina – vehnä

Viljavat vainiot notkuvat seesteisinä. Maanviljelijä kertoo surullisena tarinan menneisyydestä, mutta uskoo asiaansa. Kaikilla on oltava unelma. Myllyssä valvotaan laatua sekä monimutkaisin tietokoneprosessein että käsin.

Italia – oliiviöljy

Italialaisella oliiviölytuotannolla on pitkät perinteet.

Romania – sianliha

Siat kulkevat teurasputken läpi liukuhihnalla. Romanialainen mies kertoo uhranneensa 15.000 sikaa, mutta ilman tätä uhrausta hänellä ja hänen perheellään ei olisi mitään. Mustalaisnainen kertoo omasta kurjasta elämästään, poikaystävästään, raskauksistaan.

Ranska – purkittamo

Ainekset kulkevat tuotantolinjalla.

Suomi – määränpää

Säilykepurkit löytävät tiensä lähimarketin hyllyyn.

 

1. Valitkaa joku episodeista ja avatkaa tarinan taustoja.
Esim. Brasiliaan sijoittuneessa ensimmäisessä episodissa nainen kertoo monista raskauksistaan. Mistä laajemmasta sosiaalisesta ongelmasta tämä tarina kertoo?

2. Tutustukaa malminlouhintaan ja -tuotantoon.
Brasilia on yksi maailman tärkeimmistä rautamalmin tuotantomaista ja sen terästeollisuus on kasvanut viime vuosikymmeninä merkittävästi. Kaivostoiminnalla on merkittäviä ympäristöhaittoja, sillä malmin louhinnan ohella maaperästä joudutaan poistamaan tonneittain maa-ainesta ja kalliota. Malmin rikastuksessa käytetään monia myrkkyjä ja tästä syntyvä jäte upotetaan usein vesistöihin tai varastoidaan suuriin kasoihin.

– Millaisia ympäristöriskejä louhinta aiheuttaa?

– Onko elokuvassa tuotu näitä epäkohtia esiin? Jos on niin millaisin keinoin?