keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi

Teemoja: Historia, vaihtoehtoiset historiat, huumori, hyvä vanhuus

Synopsis: Elettyään pitkän ja tapahtumatäyteisen elämän Allan Karlson joutuu vanhainkotiin uskoen sen olevan hänen pääteasemansa. Ongelmana on vain se, että hänen terveytensä on yhä erinomainen ja päivät käyvät sen vuoksi aivan liian tylsiksi. Kun Allanin satavuotisjuhlat, joista hän itse ei ole vähääkään kiinnostunut, lähestyvät, Allan ottaa riskin ja pakenee ikävystyttävää arkeaan. Tapahtumasarja imaisee Allanin hullulle ja odottamattomalle matkalle, jossa on mukana rikolliskopla, murhaaja, laukku täynnä rahaa, norsu ja epäpätevä poliisi. Kelle tahansa tämä olisi ollut elämän seikkailu, mutta Allanin kokemuksilla se on suunnilleen normaalia. Hän ei ole vain seurannut maailmanhistorian tärkeimpiä tapahtumia, vaan hänellä on ollut tärkeä osa niissä. Saamme seurata Allanin aiempia seikkailuja ja niiden uskomatonta vaikutusta historiaan, kuten esimerkiksi sitä, miten hän auttoi atomipommin keksimisessä sekä ystävystyi kaikkien kanssa, amerikkalaisista presidenteistä
venäläisiin tyranneihin…

Ruotsalaisen Jonas Jonassonin vuonna 2009 ilmestynyt kirja Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi on yksi Ruotsin eniten myytyjä kirjoja 2000-luvulla. Kirja on käännetty kymmenille eri kielelle ja sitä on myyty yli kolme ja puoli miljoonaa kappaletta.

Ruotsissa elokuvan tekijäkaarti koostuu osittain samoista tekijöistä kuin suosittu ruotsalainen televisiosarja Solsidan. Ohjauksesta on vastannut Felix Herngren joka on yksi Solsidanin päänäyttelijöistä, käsikirjoittajista ja tuottajista.  Myös elokuvassa naisroolia esittävä Mia Säringer on tuttu Solsidan sarjasta. Allanin roolia esittää Robert Gustafsson.

Oppimateriaali on suunnattu yläkouluun ja lukioon.

Oppimateriaalin on laatinut TM Mervi Ritokoski.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Materiaali on julkaistu vuonna 2014. Linkit on tarkistettu 20.1.2014.

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi

Veijaritarina kertoo satavuotiaasta Allan Karlssonista, joka karkaa syntymäpäivänään vanhainkodista ja aloittaa seikkailun, johon mahtuu uusia ystäviä, eläimiä, rakkautta ja tietysti rosvoja ja poliiseja.

Alkuperäinen nimi:
Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
Julkaisuvuosi:
2013
Pituus:
112 min.
Genre(t):
Levittäjä:
Walt Disney Studios Motion Pictures Finland
Tuotantomaa(t):
Ruotsi
Ohjaus:
Felix Herngren
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Robert Gustafsson, Iwar Wiklander, David Wiberg, Mia Skäringer