keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Yksinäisyys ja yksin oleminen

Luokan suosittujen ja epäsuosittujen välillä poukkoileminen pohdituttaa Benoît´a, ja välillä hän haluaisi ennemmin olla yksin kuin miettiä ystävyyssuhteita. Yksin ollessa hän tuntee olonsa kuitenkin helposti yksinäiseksi, ja kaipaisi vierelleen ennen kaikkea jonkun, jonka kanssa jutella asioista.

1. Mitä ymmärrät käsitteellä yksinäisyys, entä mitä tarkoittaa yksin oleminen? Onko näillä mielestäsi eroa? Miten yksinäisyys ja yksin oleminen ilmenevät elokuvassa?

2. Pohtikaa elokuvan henkilöhahmoja alla olevien määritelmien kautta. Löydätkö elokuvasta yksinäisiä tai yksinään viihtyviä henkilöitä? Keitä he ovat?

Yksinäisyys
Yksinäisyys on yleistä ja kaikenikäiset voivat tuntea yksinäisyyttä. Yksinäisyys on myös raskasta, sillä jokainen kaipaa ystäviä, toisten hyväksyntää ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Ryhmän ulkopuolelle jääminen satuttaa; voi tuntea ettei kelpaa tai ei hyväksytä. Yksinäisyyttä saatetaan hävetä ja se voi tuntua pelottavaltakin, eikä siitä välttämättä kerrota. Ihminen voi olla yksinäinen vaikka hänellä olisi paljon ystäviä.

Yksinäisyys voi olla tilapäistä tai pitkäaikaista. Joskus se liittyy johonkin tilanteeseen. Ohimeneviä yksinäisyyden tunteita on jokaisella. Yksinäisyyteen voivat vaikuttaa niin sisäiset kuin ulkoiset syyt. Sisäisiä syitä ovat esimerkiksi persoonallisuuden piirteet kuten ujous, ulkoisia tekijöitä voivat olla vieras asuinympäristö tai kiusaaminen.

Yksinäisyys voi olla myös sosiaalista tai emotionaalista. Sosiaalinen yksinäisyys johtuu sosiaalisen verkoston puutteesta tai siitä, ettei koe kuuluvansa mihinkään ryhmään. Emotionaalinen yksinäisyys puolestaan johtuu siitä, ettei ole ketään läheistä ystävää, jonka kanssa voisi puhua mistä tahansa. Se voi johtua myös läheisen suhteen menettämisestä.

Yksin oleminen
Yksin oleminen voi olla tärkeä askel itsenäisyyteen. Se voi olla luonnollinen kausi nuoruuden ja opintojen aikana, kun yksin oleminen antaa vapauden paitsi tulla toimeen omillaan, myös tutkia sitä ’kuka olen, mistä pidän, millainen elämä sopii minulle. Joillekin se aika voi tulla vasta myöhemmin, eron tai muun elämänmuutoksen yhteydessä. Itsenäistyminen on yksi aikuisuuden tärkeitä kehitystehtäviä, johon yksin oleminen voi antaa hyvät mahdollisuudet.

Lähde: Mielenterveyden keskusliitto, Suomen Mielenterveysseura

3. Pohtikaa asiaa itsenne kannalta. Tunnetko itsesi joskus yksinäiseksi? Minkälaisissa tilanteissa tätä tapahtuu? Entä viihdytkö omissa oloissasi? Minkälaisissa tilanteissa ja mitä yleensä teet silloin? Entä tunnetko yksinäisiä tai omissa oloissaan viihtyviä ihmisiä lähipiirissäsi? Miten kuvailisit heitä?