keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Seikkailu Jäämerelle on animoitu kokonaan käsin. Kohtaukset on siis piirretty kuva kuvalta. Siinä on useita upeita maisemia Pietarin kaduilta pohjoisen Jäämerelle. Ohjaaja Remi Chaye kertoo cartoonbrew.com:in tekemässä haastattelussa elokuvan visuaalisesta ilmeestä. "I think the style of Long Way North is a way to look at reality through light, shapes, and colors, evoking emotion and tickling the imagination."

"Mielestäni elokuvan Seikkailu jäämerelle tyyli on tarkastella todellisuutta valon, muodon ja värien kautta, jotka herättävät tunteita ja kutkuttavat mielikuvitusta."

Elokuvan animoinnissa on käytetty Remyn kehittelemää tekniikkaa: kuvasta on ensimmäisen piirrosvaiheen jälkeen poistettu ääriviivat ja jätetty vain väripalkit niiden sisältä kuvaan (esimerkkikuva löytyy täältä kuvatekstillä "Long Way North" colorscript). Tulos korostaa valoa ja varjoa ja pehmeitä värejä. Valo laskeutuu kasvoille ja rakennuksille ja loihtii pinkin ja keltaisen aamuvalkean. Iltaisin lampun valo osuu huoneen tavaroihin.

  • Elokuvan animaatiojälki on saanut vaikutuksia ukrainalaiselta, Venäjällä maalaannelta taidemaalarilta Ilja Repiniltä, joka asui myös Suomessa 30 vuotta. Etsikää netistä kuvia hänen teoksistaan. Löydättekö yhtäläisyyksiä hänen maalauksiensa värinkäytössä ja elokuvan värienkäytössä? Tarkastelkaa varjoissa käytettyjä värejä.
     
  • Mitä animaatioelokuvia muistat? Millaisia animaatioelokuvan lajeja on olemassa?

Elokuvassa voidaan myös sekoittaa useampia animaationlajeja ja realistista kuvausta ja animaatiota. Esimerkiksi tsekkiläisen animaattorin Jan Svankmajerin tulkinta Liisa Ihmemaassa-kirjasta, on toteutettu oikeiden näyttelijöiden että nukkeanimaation keinoin.

 

Tehtävä 1: MITÄ NÄET?

Katso elokuvan traileria ja pysäytä kuva kolmen erilaisen maiseman kohdalle. Tutki kuvaa: mitä näet?

Mihin huomiosi kiinnittyy ensin? Mitä värejä näet? Mitä muotoja näet? Mitä on kuvan etualalla ja taka-alalla? Minkälainen tunnelma kuvassa on? Minkälainen tunne kuvaisi värejä? Ovatko ne vaarallisia, sopusointuisia, eloisia, ankeita jne.?

Millaisia värejä on pohjoisnavalla? Millaisia värejä maalla?

Tehtävä 2: MAISEMAKUVA

Valitse toteutettavaksesi maisema seuraavista vaihtoehdoista:

a) pohjoisnapa

b) myrskyävä meri

c) auringonlasku kaupungissa

Tehkää maisema maalaten tai tusseilla haluamanne kokoiselle paperille. Valitse kolme väriä, yksi valoa varten, yksi varjoa ja yksi muuta kuvassa olevaa varten. Tehtävän voi tilanteen mukaan (valoisana päivänä) myös toteuttaa ulkona: menkää ulos ja maalatkaa tai tehkää tusseilla valotutkielma.

Esitelkää kuvanne lopuksi. Voitte käydä uudelleen läpi aikaisemmin lueteltuja kysymyksiä liittyen kuvanluentaan.


Lisätietoa

Ylen Mediakompassi

History of animation

Harjoittele animaation tekemistä Ylen Galaxi-ohjelman Animaatiokoneella

Koulukinon animaatiota käsitteleviä oppimateriaaleja