keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Teemu Selänne (s. 2.7.1970) aloitti jääkiekon Espoon Palloseurassa, mistä hän siirtyi C-juniori-ikäisenä Helsingin Jokereihin. Ensimmäiset SM-liigaottelunsa Selänne pelasi kaudella 1989–1990. Tehokkaasti alkanut kausi päättyi loukkaantumiseen, mutta heti seuraavalla kaudella Selänne oli yksi sarjan parhaista pelaajista. Kauden jälkeen Selännettä houkuteltiin Pohjois-Amerikan ammattilaissarja NHL:ään, mutta Selänne päätti jäädä vielä kaudeksi Suomeen. Kauden 1991–1992 päätteeksi Selänne juhli Jokerien paidassa Suomen mestaruutta. Selänne oli runkosarjan maalikuningas ja pelaajat äänestivät hänet sarjan parhaaksi pelaajaksi.

Seuraavaksi kaudeksi Selänne siirtyi NHL:ään, jossa hänen uransa jatkuu edelleen. Kauden 2012–2013 päätteeksi Selänne on pelannut NHL:ssä neljän eri seuran (Winnipeg, San Jose, Colorado ja Anaheim) väreissä yhteensä 1387 runkosarja- ja 118 pudotuspeliä. Runkosarjapeleissä Selänne on merkkauttanut nimensä tehopistetilastoihin 1430 kertaa (675 maalia ja 755 syöttöä) ja pudotuspeleissä 82 kertaa (42+40). NHL:n maalikuninkuuden Selänne on voittanut kolmesti.

Selänne on eniten NHL otteluita pelannut ja eniten tehopisteitä NHL:ssä tehnyt suomalainen. NHL:n kaikkien aikojen tehopistetilastossa Selänne on 15 ja maalintekijätilastossa 11. NHL:n mestaruuden (Stanley Cup) Selänne on saavuttanut kerran, Anaheimin joukkueessa kaudella 2006–2007.

Suomen A-maajoukkueessa Selänne on ollut mukana saavuttamassa kolmea olympia- ja kahta MM-mitalia. Lisäksi Suomi on Selänteen mukana ollessa yltänyt mitaleille kerran Kanada-cupissa ja kerran Maailmancupissa. Mitalista kolme on hopeisia ja neljä pronssisia. A-maajoukkueurallaan Selänne on pelannut 130 ottelua tehopistein 66+67=133. Selänne on eniten tehopisteitä olympiahistoriassa kerännyt jääkiekkoilija.

Edellä kuvattuihin saavutuksiin yltääkseen Selänteessä on pakko olla jotain poikkeuksellista, hänet useimmista muista jääkiekkoammattilaisista erottavia erityisvahvuuksia. Jääkiekkoilullisista ominaisuuksista keskeisimmät tiivistää osuvasti Selänteen kanssa Jokereissa samassa ketjussa pelanneen, jääkiekkoleijonaksi aateloidun, Pekka Järvelän luonnehdinta Selänteen ammattilaisuran alkuvuosista kirjassa Liigatähdet: ”Se kiihdytys oli aivan käsittämätön. Vaikka Teemu oli potkun jäljessä pakkia, seuraavat 4–5 potkua heittivät hänet ainakin potkun edelle. Ei sitä pystynyt kerta kaikkiaan pysäyttämään kukaan. Räjähtävä lähtönopeus ja luontainen maalintekotaito, siinä olivat Teemun vahvuudet. Kyllä oli varmasti NHL pojilla ihmettelemistä, kun tulokas Selänne paukutti 76 maalia.”

Teemu Selänteen vanhemmat ovat Ilmari ja Liisa Selänne. Selänteellä on kaksi veljeä, isoveli Panu ja kaksoisveli Paavo. Selänne on naimisissa Sirpa Selänteen (o.s. Vuorinen) kanssa. Heillä on neljä lasta, kolme poikaa ja yksi tyttö.

Teemu Selänteestä on julkaistu vuonna 1993 kirja Teemu, joka on hänen isänsä Ilmari Selänteen kirjoittama ja Wsoy:n kustantama. Selänteestä on tekeillä myös toinen samanniminen kirja, joka oli tarkoitus julkaista samalla viikolla, kun Sel8anne tuli elokuvateattereihin. Ari Mennanderin kirjoittaman ja Otavan kustantaman elämänkerran julkaisua kuitenkin siirrettiin, kun Selänne päätyi jatkamaan pelaajauraansa vielä vuodella. ”Edessä on huikea kausi, ja se on varmasti urani viimeinen pelaajana. Toivon, että fanit jaksavat odottaa kirjaa vielä vuoden, ja olen varma että siitä tulee näin paljon parempi. Haluan myös itse olla ehdottomasti paikalla kirjan julkistamistilaisuuksissa”, Selänne kertoi kustantajan tiedotteessa.