keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Urheilun fani- ja idolikulttuuri

Urheilu, oli kyse sitten kotimaisesta Liigasta tai NHL:stä, ei tuotteistu, jos se ei herätä massojen kiinnostusta. Puhutaan urheilun kuluttajista, jotka ovat aikaa ja rahaa urheiluun investoivia henkilöitä. Urheilun kuluttajia on useita tyyppejä. On muun muassa passiivisia satunnaisseuraajia ja tiettyä urheilulajia, joukkuetta tai pelaajaa innokkaasti seuraavia faneja.

Fanius on monimerkityksellinen käsite, mutta useimmiten se yhdistetään musiikin kaltaisen populaarikulttuurin ja urheilun innokkaaseen seuraamiseen. Suomessa urheilun fanikulttuuri on voimallisinta jääkiekossa. Lajin kansallisen ykköstuotteen Liigan otteluita seuraa pelikauden aikana pelkästään paikan päällä viikoittain tuhansia seurojen värejä tunnustavia henkilöitä. Sarjan ottelukohtainen yleisökeskiarvo oli kaudella 2012–2013 runsaat 5200 katsojaa. Oma lukunsa ovat vuosittain järjestettävät jääkiekon miesten kansainväliset arvoturnaukset, jotka virittävät Leijona-fanit karnevalistisiin tunnelmiin.

Useilla jääkiekkofaneista on oma suosikkipelaajansa. Fanittamisen alkaessa keskittyä tiettyyn henkilöön, esimerkiksi tälle lähettävien kirjeiden tai henkilöstä seinälle laitettavien julisteiden muodossa, voidaan puhua myös niin sanotun idolikulttuurin ilmentymistä. Kuten elokuvasta Selänne välittyy, Teemu Selänne on ammattilaisuransa alkutaipaleelta lähtien ollut lukuisten suomalaisten idoli. Fanipaitojen kauppa on käynyt, nimikirjoituksia ja yhteispotretteja on metsästetty sekä monenlaista fanipostia lähetetty – nuorten naisten alastonkuvista lähtien.

Tehtäviä:
1. Pohdi, millaisia faniuden muotoja on olemassa. Ketä, miten ja miksi olet itse fanittanut?
2. Ota selvää, mitä idoli tarkoittaa. Pohdi, millaisia henkilöitä pidetään idoleina ja miksi. Mitä eroa tai millaisia eri ominaisuuksia on esimerkiksi pop-musiikin ja huippu-urheilun idoleilla?
3. Ilta-Sanomien urheilutoimittaja Pekka Holopainen kirjoitti Selänne-elokuvaa käsittelevässä kolumnissa (IS 26.9.2013), että ”Selänne lienee suomalaisen urheilun kaikkien aikojen rakastetuin supertähti”. Pohdi, mitkä eri tekijät ovat vaikuttaneet siihen, että Teemu Selänteestä on tullut niin suosittu, lukuisten suomalaisten idoli?