keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Jan Forsström on vuonna 1975 Kokkolassa syntynyt käsikirjoittaja, dramaturgi ja ohjaaja. Hän opiskeli pitkään kirjallisuustiedettä, ja oli lähes valmistunut, kun hän vuonna 1999 aloitti elokuvaopinnot Taideteollisessa korkeakoulussa Elokuva- ja lavastustaiteen osastolla. Pääaineena hänellä oli käsikirjoittaminen ja sivuaineena elokuvaleikkaus.

Ennen Silmäterää Forsström on tehnyt ohjaajana lyhytelokuvia. Silmäterä on hänen ensimmäinen pitkä ohjaustyönsä, ja hän on myös käsikirjoittanut ja leikannut elokuvan. Forsström on käsikirjoittanut lukuisia menestyneitä pitkiä elokuvia, kuten Zaida Bergrothin ohjaamat Hyvä poika ja Skavabölen pojat, sekä J-P Valkeapään ohjaaman Muukalaisia. Skavabölen poikien käsikirjoituksesta Forsström sai Jussi-patsaan vuonna 2010. Forsström on myös työskennellyt ahkerasti elokuvien ja tv-sarjojen dramaturgina.

Forsströmille on tyypillistä kirjoittaa elokuvia, joiden ytimessä ovat voimakkaat persoonallisuudet ja vivahteikkaat henkilöhahmot. Hänen käsikirjoituksensa elokuvaan Hyvä poika käsittelee Silmäterän tavoin vinoutuneen äidinrakkauden vaarallisista seurauksista. Forsström kertoo viihtyvänsä paremmin kirjallisuuspiireissä kuin elokuvantekijöiden kanssa. Hänen mielestään elokuvantekijät puhuvat liikaa rahasta ja tuotantorakenteista (HS 24.8.2013).

Luettelon Forsströmin tuotannosta löydät täältä.

Auteur-käsite

Jan Forsström on sekä käsikirjoittanut, ohjannut että leikannut oman elokuvansa, eli hänellä on ollut luomassa elokuvaansa kaikissa sen eri tuotantovaiheissa.

Auteur on käsite, joka esiintyi ensimmäisen kerran 1950-luvulla ranskalaisessa Cahiers du Cinéma –lehdessä. Termi kuvailee elokuvaohjaajia, jotka täyttävät elokuvansa omalla persoonallisella näkemyksellään. Yleensä tämä tarkoittaa sitä, että ohjaaja on myös käsikirjoittanut elokuvansa.

Auteur-ohjaajia pidetään aitoina elokuvataiteilijoina. Heidän vastakohtansa ovat ns. metteurs-en-scène eli esilleasettajat, joita pidetään teknisesti taitavina ohaajina, mutta jotka vain toteuttavat elokuvan ilman että käyttävät omaa taiteellista ilmaisuaan ja luovuuttaan sen tekemisessä. Auteur-käsite liitetäänkin myös valtavirran elokuvista poikkeavaan kerrontatyyliin.

Termi vakiintui käsitteenä 1960-luvulla ranskalaisen elokuvan uuden aallon edustajien keskuudessa. Esimerkiksi ajanjaksolla vaikuttanut ranskalainen elokuvaohjaaja Francois Truffaut rinnasti elokuvaohjaajan ja kirjailijan työn. Auteur-käsitteeseen liittyy ajatus ohjaajan omasta käsialasta. Auteur-ohjaajat ovat usein oman tiensä kulkijoita, jotka eivät esimerkiksi ole välttämättä käyneet elokuvakoulua.

Keskustelkaa:

  • Onko Jan Forsström mielestänne auteur-ohjaaja? Kuinka kuvailisitte hänen persoonallista tyyliään ja käsialaansa?
  • Tunnetteko muita auteur-ohjaajia? Minkälainen on heidän tunnistettava elokuvataiteellinen tyylinsä?
  • Mitä etua ja haittaa voi olla siitä, että sama henkilö käsikirjoittaa, ohjaa ja leikkaa elokuvan? Onko mielestänne hyvä asia, että saman henkilö tekee nämä kaikki asiat? Miksi, miksi ei?
  • Kuinka elokuvantekemisen prosessi muuttuu, jos eri henkilö käsikirjoittaa, ohjaa ja leikkaa elokuvan? Minkälaisia haasteita tämä tuo elokuvan tekemiseen?