keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Sinivalkoinen valhe

http://www.filmikamari.fi/pressit/uploads/image/Sinivalkoinen_valhe_Jullari.jpg

Elokuva on saatavilla Koulukino Suoratoistossa.

Ohjaus: Arto Halonen

Käsikirjoitus: Arto Halonen, Jouni K. Kemppainen, Kevin Frazier

Ensi-ilta 5.10.2012

Synopsis
Vuoden 2001 Lahden MM-hiihdoista piti tulla jälleen yksi suomalaisen maastohiihdon huippuhetki. Toisin kävi. Seurasi "katastrofaalimaisen suuri häpeä", kun kuusi suomalaista hiihtäjää jäi kiinni kiellettyjen aineiden käytöstä. Joukkokäry jätti jälkeensä kysymyksiä: oliko kysymys hetken hairahduksesta ja "amatöörien puuhastelusta" vai pitkäaikaisesta, määrätietoisesta ja maailmanlaajuisesta huijauksesta?

Sinivalkoinen valhe -elokuvassa käydään läpi dopingin historiaa maastohiihdossa 1970-luvulta alkaen nykypäivään saakka, seurataan vuoden 2001 Lahden MM-kisojen dramaattisia vaiheita sekä vuonna 1998 alkanutta STT:n dopingoikeudenkäyntiä. Pitkän ja perusteellisen tutkimustyön tuloksena elokuvassa on runsaasti uutta tietoa suomalaisen maastohiihdon dopingkulttuurista; sen synnystä, sen laajuudesta ja keskeisistä vaikuttajista. Elokuva pitää sisällään suomalaisten ja kansainvälisten doping-kulttuurin asiantuntijoiden, valmentajien ja urheilijoiden haastatteluja sekä eri lähteistä koottua arkistomateriaalia. Näiden kautta piirtyy armoton kuva järjestelmästä, jossa sankareita luotiin hinnalla millä hyvänsä. Keinoja ei kaihdettu eikä kansa kysellyt niiden perään.

Elokuva osoittaa urheilun kautta, kuinka yhteiskuntamme luo pohjan kaksinaismoralistiselle voitontavoittelulle. Se herättää myös kysymyksen, heijastavatko urheilun vääristymät koko yhteiskunnan vääristymiä. Toimiiko koko yhteiskunta samanlaisten pelisääntöjen mukaan.

Oppimateriaali on suunniteltu yläkouluihin ja lukioihin ja soveltuu käytettäväksi erityisesti liikunnan ja terveystiedon opetuksen yhteydessä.

Pohdittavaksi ennen elokuvan katsomista: Dokumentissa käsitellään huipulla olevien hiihtäjien taloudellisia ja menestykseen liittyviä motiiveja dopingaineiden käyttöön. Pohdi monipuolisesti dopingaineiden käytön sisäisiä ja ulkoisia motiiveja kilpaurheilussa.

Oppimateriaalin on laatinut Dopinglinkin projektikoordinaattori Jukka Koskelo, M.Sc. (sports med). Kysymyksiä urheilusta -osion on laatinut liikuntasosiologian professori Hannu Itkonen.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Materiaali on julkaistu vuonna 2012. Linkit on tarkistettu 17.7.2013.
 

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Sinivalkoinen valhe

Sinivalkoinen valhe on uskalias dokumenttielokuva, joka kertoo suomalaisen maastohiihdon synkän dopinghistorian ja paljastaa huippu-urheilussa vallitsevan valheiden verkon.

Julkaisuvuosi:
2012
Pituus:
119 min.
Levittäjä:
Future Film
Tuotantomaa(t):
Suomi
Ohjaus:
Käsikirjoitus: