keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Doping-tutkijan ajatuksia elokuvasta

"Arto Halosen elokuva kertoo uudella tavalla dopingista ilmiönä. Merkittävimmät kansainväliset dokumentit ovat tähän asti keskittyneet  tutkimaan dopingia yleisellä tasolla ja ovat tuoneet esiin ainoastaan  terveyteen liittyviä vaaroja ja yleisiä eettisiä kysymyksiä. Tämä ei  riitä, jos halutaan, että nuoret pysähtyisivät ajattelemaan asiaa konkreettisesti.

Halonen on hyödyntänyt dokumentissa omaa urheilutaustaansa sekä  lahjakkuuttaan elokuvantekijänä ja mennyt suoraan ongelman ytimeen.  Osa suomalaisista voi pitää elokuvaa sitä näkemättä pelkästään suomalaisen maastohiihdon ja vuoden 2001 Lahden MM-kisojen skandaalin kuvailuna.  Todellisuudessa sama tilanne vallitsee kaikkialla, ja kaikissa maissa. Elokuva haastaa katsojan katsomaan alkujärkytyksen jälkeen syvemmälle asioihin ja näkemään urheilijoiden dramaattisen aseman. Sankarien menestysten takana on salailua. He ovat jatkuvassa paljastumisen vaarassa jopa vuosien jälkeen. Paljastuminen voi tuhota heidän maineensa ja vahingoittaa itsetuntoa. 

Muutoksen pitää lähteä yleisöstä, etenkin nuorisosta. Yleisön täytyy oppia kunnioittamaan urheilijoita rajoituksineen ja olemaan vaatimatta mahdottomia suorituksia. Kun Halonen kertoo elokuvassa, mitä on tapahtunut, hän esittää samalla tärkeitä kysymyksiä. Hän ei ole pelännyt kajota kahteen tabuun: isänmaallisuuteen, (joka on urheilussa usein syy rajojen ylittämiselle) ja kilpaurheilun kulisseihin. Halosen elokuva tulee epäilemättä herättämään vastustusta ja paheksuntaa joissakin huippu-urheilupiireissä, jotka pelkäävät jäävänsä vaille kiellettyjä aineita ja metodeja.

Elokuvalla voi kuitenkin olla myönteinen vaikutus nuoriin, ja se voi  edesauttaa uudenlaisen ja kypsemmän asennoitumisen syntymistä.  Kouluissa pitäisi järjestää dopingvalistusta nuorille 15 ikävuodesta alkaen. Valistuksessa pitäisi tarttua samoihin teemoihin, joita myös elokuva käsittelee. Nuorille pitää selittää, mikä on lääkkeiden oikea käyttötarkoitus. Heitä pitää valistaa oikeasta ruokavaliosta ja heille täytyy opettaa, ettei tarvitse käyttää kalliita lisäravinteita. Nuorille pitää korostaa, että urheilussa välineinä yksilöt ovat tärkeimmässä roolissa eikä heitä pidä käyttää välineinä muihin päämääriin pyrittäessä.

Tämä on tehtävä siksi, ettei lisää nuoria urheilijoita nousisi huipulle epärehellisin keinoin. Sieltä putoamisella voi olla katastrofaalisia seurauksia."

Alessandro Donati   
doping-tutkija, urheiluvalmentaja