keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Kirjasta elokuvaksi: menneisyyden trauma

Elokuva perustuu ruotsinsuomalaisen Susanna Alakosken osittain omaelämänkerralliseen romaaniin Sikalat (Svinalängorna). Kirja on ollut Ruotsissa jättimenestys, missä sitä on myyty satojatuhansia kappaleita ja se sai August-palkinnon vuoden 2006 parhaana ruotsalaisena romaanina.

Kirjan tarina kattaa vain päähenkilön lapsuuden. Elokuvan käsikirjoitukseen ohjaaja ja elokuvan käsikirjoittaja ovat lisänneet osion, joka kuvaa Leenaa aikuis-iässä.

Haastattelussa ohjaaja Pernilla August kertoo käsikirjoitusprosessista:

Huomasimme pian, että on vaikeaa kuvata lapsen kasvua elokuvassa ilman että siitä tulee lastenelokuva. Siksi olemme muuttaneet tarinaa niin, että siinä on mukana myös aikuinen Leena. Halusimme selvittää miten henkilö, jolla on tämän kaltainen tausta, elää elämäänsä tänään. Miten kasvaminen alkoholisoituneiden vanhempien luona vaikuttaa ihmiseen? (Lähde: digitallife.se)

  • Lue kirja ja arvioi miten kirjan kerronta eroaa elokuvassa ilmenevästä tarinasta.
  • Miten vertaisit kirjan lukukokemusta elokuvan katsomiskokemukseen?

Menneisyyden traumat

Pernilla August kertoo saaneensa inspiraatiota elokuvan käsikirjoitusprosessiin norjalaiselta näytelmäkirjailijalta Henrik Ibseniltä.
August taustoittaa ajatustaan liittyen ibseniläiseen elämänvalheen teemaan:

"Tavallinen selviytymisstrategia traumaattisten kokemuksien suhteen on tukahduttaa ikävät muistot, mutta ennemmin tai myöhemmin menneisyys saavuttaa sinut."

Elokuvassa Leena joutuu vastentahtoisesti kohtaamaan menneisyyden muistot. Yleisesti ajatellaan, että alitajuntaan uponneiden traumaattisten muistojen taakasta voi vapautua kun ne jotenkin uudelleen luodaan tai käydään läpi turvallisessa ympäristössä kuten terapeutin läsnä ollessa. (Lähde: Wikipedia)
Vaikeiden traumaattisten kokemusten suhteen tämä prosessi voi olla haastava. (Tätä kuvaa esim.  Elokuva ”Reign over Me – ystävyyden voima”)

Elämänvalhe teemaa käsitellään Ibsenin Villisorsa-näytelmässä.

  •  Mieti miten elokuva käsittelee menneisyyden kohtaamista?
  • Mitä ajatuksia Sovinto elokuva herättää liittyen menneisyyden traumojen (tai elämänvalhe) teemaan?
  • Mitä kerronnallisia keinoja elokuvassa sovelletaan liittyen menneisyyden kohtaamiseen?