keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Vilka rollgestalter hittar ni i Det mörka hotet?

Filmens huvudperson är den som det händer mest med i filmen. Huvudpersonen genomgår en förändring, han växer, utvecklas eller hamnar psykologiskt i en helt ny situation. Det är inte fråga om en yttre förändring, utan ett slags inre förändring. (Huvudpersonen kan vara svår att utpeka. Åtminstone Obi-Wan Kenobi kan med fog konstateras vara en sådan: Obi-Wan Kenobi växer till en fullvärdig jedi efter sin lärofaders, Qui-Gon Jinns, död och måste ta ansvaret för Anakins uppfostran. Också drottnig Amidala växer: hon ställs i en ny slags situation som regent. Hon är också mycket framme i filmen.)

Den onde anden för framåt filmens handling. Han startar händelseförloppet, där huvudpersonen dras med, och möter hjälten, när huvudkonflikten i filmen tillspetsas och kommer in i lösningsfasen. Den onde anden förblir oförändrad.
(Darth Maul och Darth Sidius är sither, det ondas makter. Darth Sidius deltar inte direkt i striderna, men en observant tittare märker, att han och senatorn Palpatine är en och samma person.)

Filmens hjälte hjälper huvudpersonen och leder kampen mot den onde anden. Inte heller hjälten förändras i själva verket. (Qui-Gon Jinn är klart hjälten.)

Den närmaste är krafttigt förbunden vid en annan person och fungerar endast i förhållande till denna. (Anakinis mor)

Tittaren representeras bland rollgestalterna av Den vanliga människan: han beter sig såsom vi troligen skulle bete oss i motsvarande situationer. (Jar Jar Bings)

Motsatsen är en gestalt, som utgör en kontrast till huvudpersonen.

Skuggan är en gestalt, som genomgår en liknande utveckling som huvudpersonen.