keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Teemapaketti: Epookkielokuvat

Miekkailija (2015)

Kaikki Koulukinon valikoimissa olevat epookkielokuvat löydät kootusti epookkielokuva-aihetunnisteella.

”Tarvitsemme historiaa ymmärtääksemme, miksi ihminen on toiminut historiansa aikana niin kuin on toiminut, ja mitä seurauksia hänen tekemisistään on ollut hänen itsensä ja koko luomakunnan kannalta. Kuten antiikin aikana sanottiin, historia opettaa elämään tätä päivää tai tieto maailmasta auttaa toimimaan oikein. Se, miten me ratkaisemme ajankohtaisia, yhteiskuntaan, ympäristöön tai kansainvälisiin suhteisiin liittyviä ongelmia, perustuu juuri tietoihimme.Ihminen on ainakin osaksi vastuussa siitä, millaiseksi huomispäivä maapallolla muodostuu.” (Lähde: http://www02.oph.fi/etalukio/historia/johdanto/index.html)

Menneisyyden tunteminen on tärkeää jotta tietäisimme keitä me olemme, missä olemme ja mihin olemme menossa. Menneisyyteen sijoittuva elokuva voi parhaimmillaan edesauttaa historian tapahtumien ymmärtämistä ja auttaa hahmottamaan historian suhdetta nykypäivään.

Huolellisesti toteutettu historiallinen elokuva herättää menneisyyden tapahtumat henkiin valkokankaalla. Elokuvalla on voima tuoda historia lähelle kertomalla tunteisiin vetoavia yksilöiden tarinoita, jotka yleensä hukkuvat virallisessa historiankirjoituksessa kansakuntien kohtaloiden virtaan. Esimerkiksi elokuva Poika raidallisessa pyjamassa kuvaa holokaustia riipaisevasti lapsen näkökulmasta, Äideistä parhain kertoo sotalapsen tarinan ja elokuvat Täällä Pohjantähden alla, Käsky ja Raja 1918 tuovat Suomen historian traagisiin tapahtumiin inhimillisen näkökulman ja tekevät ne ymmärrettävämmiksi.

Lisätietoa historiallisesta elokuvasta löytyy elokuvan Good Night, and Good Luck oppimateriaalista otsikon “Elokuva ja historia” alta.