keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU
© 2018 Twentieth Century Fox FIlm Corp. All Rights Reserved.

Jennifer Yuh Nelson on ohjannut Alexandra Brackenin romaanitrilogian ensimmäisen osan. The Darkest Minds -teos on yli 500-sivuinen järkäle, jonka filmatisoinnissa on oiottu muutama mutka suoraksi ja karsittu väkivaltaisuudet pois. Lisäksi henkilöhahmojen ulkonäköä ja etnistä taustaa on muutettu.

[Varoitus, sisältää juonipaljastuksia!] Tulevaisuuteen sijoittuvassa Yhdysvalloissa virus surmaa 98% alle 18-vuotiaista lapsista. Jäljelle jäävällä kahdella prosentilla ilmenee erityiskykyjä ja supervoimia (PSI), jotka on värikoodattu ja joita pidetään yhteiskunnalle vaarallisina: lapset suljetaan uudelleenkoulutusleireille. Päähenkilö Ruby Daly (Amandla Stenberg) saavuttaa kykynsä 10-vuotissyntymäpäivänsä aattona.

Hänet lähetetään Thurmond-nimiselle leirille, missä hän esittää olevansa vihreä (huippuälykkyys) eikä vaarallisena pidetty oranssi (mielenhallinta). The Children's League -järjestö (Lastenliiga) auttaa Rubyn pakoon, kun hänen todelliset kykynsä 16-vuotiaana paljastuvat. Ruby lyöttäytyy yhteen karkulaisina kulkevien Liamin (Harris Dickinson), Chubsin (Skylan Brooks) ja Zun (Miya Cech) kanssa löytääkseen Slip Kidin ylläpitämän East Riverin, paikan jossa lapset ovat turvassa paitsi aikuisilta myös yhteiskunnalta, jonka rakenteet ovat luhistuneet.

East Riverissä paljastuu, että legendaarinen Slip Kid onkin presidentin poika Clancy Gray (Patrick Gibson), joka on "parantunut" sairaudesta. Todellisuudessa Clancy toimii yhteistyössä hallituksen kanssa. Yhteisö hajoaa kaoottiseen hyökkäykseen, ja Rubyn pakomatka jatkuu.

Tarinan pohjalla kreikkalainen tragedia

Elokuvan ja kirjan alussa Ruby ei ole tietoinen kyvyistään ennen 10-vuotissyntymäpäiväänsä. Liikumme kreikkalaisen tragedian maailmassa: siinä missä Ruby ei ymmärrä, että hänellä on kykyjä ja salaperäisiä ominaisuuksia, jotka saattavat aiheuttaa traagisia tapahtumia (hamartia), Clancy Greyn ylpeys ja ego ajavat hänet tuhoon (hybris).

Tarinan kertoja/päähenkilö Ruby salaa oman voimansa. Lyöttäytyessään Liamin, Chubsin ja Zun seuraan hän ei uskalla paljastaa todellisia kykyjään. Voidaan ajatella, että hyväksyttyään ja tunnustettuaan lopulta todelliset kykynsä Ruby kokee eräänlaisen heräämisen ja transformaation, mikä mahdollistaa vallankumouksen – ei vain Rubyn elämässä vaan laajemminkin positiivisena muutoksena koko yhteiskunnassa. Vanhat uskomusjärjestelmät ja yhteiskunnan rakenteet eivät enää päde. Sankaritar joutuu tekemään ratkaisevan valinnan kuoleman tai toiminnan välillä ja ottamaan vastuun omasta elämästään.

Voidaan ajatella, että Rubyn karkaaminen leiriltä on eräänlainen initiaatioriitti, jossa vanhan on kuoltava, jotta uutta pääsee syntymään. Ruby kokee viimeinkin oman ajatusmaailmaa ja ihmisarvonsa tärkeiksi: kokemus on voimaannuttava, sillä myös yksilöllä on valtaa totalitaristisessa aikuisten hallitsemassa maailmassa.

Pohdittavaksi:

  • Elokuvassa Rubyn vanhemmat unohtavat lapsensa ja tämä joutuu emotionaalisesti hylätyksi. Keskustelkaa siitä, miten tämä voisi vaikuttaa sekä lapseen että tämän vanhempaan.
  • Elokuvassa aikuiset ovat lapsia vastaan, pelkäävät näitä ja toisaalta haluavat käyttää heidän voimiaan hyväksi. Miten sinä olisit ratkaissut ongelman, missä yksi ihmisryhmä saisi yliluonnollisia voimia mitä muilla ei ole?
  • Mitä tekisit, jos saisit elokuvan lasten tapaisia voimia? Mihin ryhmään haluaisit kuulua?
  • Toisen maailmansodan aikana Natsi-Saksassa suljettiin juutalaisia keskitysleireille. Vertaa elokuvan lapsileirejä niihin.

Lähde: Koulukinon Media-avain