keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Satiirissa saatetaan satiirin kohde, esimerkiksi ihminen, instituutio, valtio tai yhteiskuntaluokka, naurunalaiseksi. Se on tapa kritisoida kohteen tapoja, käytöstä, olemusta, roolia tai asemaa yhteiskunnassa ja tehdä moraalisia huomioita. Satiirin keinoja ovat muun muassa liioittelu, karnevalisointi, parodia, ironia ja shokeeraaminen. Satiiri eroaa komediasta siinä, että komedian tarkoitus on naurattaa yleisöä, kun taas satiiri käyttää komediaa keinona tehdä huomioita valitsemastaan kohteesta.

Satiiri on usein terävää ja tyyliltään jopa hyökkäävää. Poliittisen satiirin keinona saatetaan käyttää esimerkiksi satiiriin kohteen puhetyyliä ja sananvalintoja. Sen kohteeksi joutuvat tahot saattavat suhtautua satiiriin hyvin kielteisesti. Myös yleisö saattaa ymmärtää satiirin väärin.

1. Mistä katsoja tietää, että The Death of Stalin on satiiri. Keskustelkaa aiheesta luokan kesken tai ryhmissä.

  • Miettikää elokuvan kohtauksia, repliikkejä, musiikkivalintoja, näyttelijöiden eleitä yms. Millä tavalla satiiri välittyi?
  • Satiirin tarkoitus on kritisoida. Mitä elokuva mielestänne kritisoi?

2. Millaista poliittista satiiria Suomessa on tehty? Katsokaa Ylen elävän arkiston koosteesta otteita suomalaisesta poliittisesta satiirista.

  • Miettikää ryhmissä tai pareittain poliittisen satiirin aihe. Kyse voi olla poliitikosta, puolueesta, historian tapahtumasta, urheilusta tai vaikkapa sote-uudistuksesta. Miettikää, mitä aiheessanne haluaisitte kritisoida ja millaisia satiirin keinoja käyttäisitte. Kirjoittajaa lyhyt ideapaperi tai satiirinne käsikirjoituksen alku.

3. Listatkaa elokuvia ja tv-sarjoja, joissa on mielestänne ollut poliittista satiiria. Mistä niissä on tehty pilkkaa ja miten?
Esimerkkejä
Elokuvat: Tohtori Outolempi, Diktaattori, Wag the Dog, Bulworth, Valtapeli, The Interview
Tv: Veep, Noin viikon uutiset, The Colbert report, South Park, The Daily Show

Lähteitä:

Colleta, Lisa. 2009. Political Satire and Postmodern Irony in the Age of Stephen Colbert and Jon Stewart, The Journal of Popular Culture, Vol.42, No.5, 2009.

Day, Amber. 2011. Satire and Dissent: Interventions in Contemporary Political Debate.