keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

1. Ohjaaja Baz Luhrmannia voidaan pitää postmodernina elokuvantekijänä. Historian ja nykyhetken sekoittaminen sekä rohkea tietoisuus elokuvan keinotekoisuudesta ovat sellaisia postmodernille elokuvalle tyypillisiä piirteitä, jotka välittyvät näkyvästi Luhrmannin tuotannossa.

  • Pohtikaa The Great Gatsby – Kultahattu -elokuvan musiikkivalintoja. Miksi 1920-luvun jazz-aikakauden kuvausta säestävät sellaiset nykyaikaiset pop-muusikot kuin Jay Z, Lana Del Rey ja Beyoncé? (Ratkaisu saattaa esimerkiksi pyrkiä ilmentämään sitä, että menneen ajan ihmiset eivät ole olleet sen kummempia kuin me. Se voi myös olla Luhrmannin tapa tuoda elokuva nykypäivään, vaikka sen tapahtumat kiinnittyvätkin tiettyyn historialliseen aikakauteen.)

2. The Great Gatsby – Kultahattu on ollut harvinaisen odotettu elokuva muotipiireissä. Kultahatun tarina sijoittuu puvustuksen kannalta kiinnostavalle ja herkulliselle aikakaudelle. Puvustuksen elokuvaan on suunnitellut Oscar-palkittu Catherine Martin yhdessä Pradan muotitalon ja Brooks Brothersin kanssa. Elle-lehden toimittaja Mirjami Pullinen pitää elokuvaa kaiken "kohinan väärtinä":

”Jazz-ajan tyypillisten tunnusmerkkien, kuten ohuiden, lentävien silkkikankaiden, lyhyiden hiusten, paljettien ja höyhenpantojen lisäksi asuja on maustettu ehdalla 2010-luvun meiningillä. Tarkkasilmäiset voivat poimia Tiffanyn koruröykkiöiden keskeltä esimerkiksi sähäköitä muovisia yksityiskohtia, jotka olisivat saaneet aikaan kohahduksia jopa villillä ja vapaalla 1920-luvulla. Ja vaikka jazz-aikana naisten asujen painopiste siirtyikin vyötäröltä lantiolle, myös tätä entistä poikamaisempaa siluettia on elokuvassa varioitu uskaliaasti.” (elle.fi 16.5.2013)

  • Mikä elokuvan puvustuksesta ja lavastuksesta jäi parhaiten mieleennei? Oliko elokuvassa vaatteita, joita haluaisitte itse käyttää?
  • Jos tästä päivästä tehtäisiin 90 vuoden kuluttua elokuva, miten se tulisi mielestänne puvustaa? Suunnitelkaa tällaiseen elokuvaan sopivia asuja esimerkiksi piirtämällä, lehdistä leikkaamalla ja/tai tietokoneen ja internetin avulla.