keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Eheytyshoitojen taustalla on ajatus siitä, että homoseksuaalisuus on elämäntapa, josta voi valita luopuvansa tai jonkinlainen häiriö, josta voi parantua.

Koska eheytyshoitojen perimmäinen tarkoitus on saada potilas palautettua normeihin ja koska norminmukaisuus on pohjimmiltaan performoituja tekoja, hoidot itse asiassa tavallaan toimivat, koska niiden seurauksena potilas voidaan saada sosiaalisen paineen ja itseinhon avulla pakotettua norminmukaiseen toimintaan. Tämä tehdään potilaan henkisen terveyden hinnalla, eikä itse homoseksuaalisuus silti mihinkään poistu.

Sillä, onko homoseksuaalisuus ominaisuus vai valinta ei pitäisi olla mitään tekemistä homoseksuaalisuuden käsittelemisen kanssa. Sillä homoseksuaalisuudessa ei ole mitään väärää. Sitä ei tarvitse puolustaa kertomalla, että synnyimme tällaisiksi emmekä voi sille mitään. Eheytyshoidot olisivat yksiselitteisen väärin myös siinä tapauksessa, että homoseksuaalisuus olisi valinta.

Tehtävä

Homoseksuaalisuuden synnynnäisyyden tai biologian selittäminen nousee toisinaan keskusteluun jonkinlaisena oikeutuksena sille miksi homoseksuaalisuus pitäisi hyväksyä. Samoin esimerkiksi transsukupuolisuutta puolustetaan kertomalla, kuinka vaikkapa transnaisten aivoskannaukset ovat lähempänä cisnaisten kuin cismiesten aivoja.

Biologinen seksuaali- tai sukupuoli-identiteetin selittäminen on vaarallista, koska se antaa jonkin kokeen tulokselle oikeuden määritellä ihmisen seksuaalisuus tai sukupuoli ihmisen itsensä sijaan. Samalla se pitää yllä mielikuvaa seksuaali- tai sukupuolivähemmistöistä virheinä, joiden synty pitää selittää.

Tutustukaa viimeisimpään aihetta sivuavaan uutisointiin ja kirjoittakaa oma vastine, jossa puolustatte itsemääräämisoikeutta koeputkien sijaan.

HS: Suomalaiset tutkijat loivat teorian butch- ja femme-lesbouden biologisesta alkuperästä

Riikka Taavetti: Butcheista, femmeistä ja lesbouden syistä