keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

The Social Network

Oppimateriaali on suunnattu lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin.

Oppimateriaalin tehtäviä voi pohtia yksin tai ryhmässä. Niihin voi vastata käyttäen hyödyksi sosiaalisen median tarjoamia välineitä tai perinteistä kynää ja paperia. Ne voivat olla kirjallisia tai suullisia, esseitä tai mindmappeja. Tarkoituksena on ensisijaisesti herättää keskustelua ja avartaa näkemystä sosiaalisesta mediasta The Social Network elokuvan avulla.

Elokuvaa voi analysoida myös erikseen sen elokuvallisista saavutuksista ja esimerkiksi siitä lähtökohdasta, mitä elokuvassa voidaan kertoa ja millä tarinankerronnallisilla keinoilla.

Synopsis: Elokuva kertoo siitä, kuinka yksi viaton idea voi muuttaa ihmiselämän  täydellisesti. Se kertoo kommunikaatiosta ja kommunikaation vaikeudesta.  Elokuva The Social Network ei ole tylsä tarina Facebookista, vaan se kertoo Facebookin perustamisesta keskittyen vuosiin 2003-2005, siihen liittyvistä oikeustaisteluista, ihmissuhteista, bisneksestä, ahneudesta ja katkeruudesta. Se on myös tarina intohimosta johonkin asiaan ja siitä, miten se saavutetaan ja millä hinnalla.

Elokuvan iskulause 'You don't get to 500 million friends without making a few enemies' eli et saa 500 miljoonaa ystävää ilman, että saat myös vihamiehiä, tiivistää hyvin elokuvan keskeisimmät teemat.

Elokuva alkaa päähenkilön ja Facebookin perustajan Mark Zuckerbergin huonosti päättyneestä seurustelusuhteesta, joka antaa hänelle kimmokkeen hakkeroitua Harvardin kampuksen Facemash sivustolle, jolla arvostellaan naispuolisia opiskelijoita valokuvien perusteella.

Sivustosta tulee jättimenestys ja Zuckerberg saa siitä idean alkaa kehitellä opikelijoille palvelua, jonka avulla he voisivat pitää toisiinsa yhteyttä, pyytää ystävänsä siihen mukaan ja samalla jakaa toisilleen tietoa itsestään. Zuckerbergin ystävä Eduardo Saverin on mukana rahoittamassa projektia. Samaan aikaan Harvardista valmistuneet veljekset Tyler ja Cameron Winlevoss pyytävät Zuckerbergiä ja Saverinia mukaan kehittelemään vastaavanlaista sivustoa. Lupauksistaan huolimatta Zuckerberg ei koskaan tee sovittua työtä Winlevosseille, vaan jatkaa The Facebookin kehittelyä ja tämä johtaa oikeustaisteluun Saverinin kanssa.

Facebook nousee lyhyessä ajassa erittäin suosituksi ja mukaan businekseen hyppää musiikkiyhteisö Napsterin kehittäjä Shawn Fanning, jolla on yhteyksiä Piilaaksoon. Hän visioi tulevaa menestystä, johon ei kuulu  Zuckerbergin ystävä Eduardo Saverin ja Saverinin alunperin 30% osuus yrityksestä pienennetään Fanningin avustuksella nimelliseksi. Tämä johtaa toiseen oikeustaisteluun.

Oppimateriaalin on laatinut mediakasvattaja Christa Prusskij.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Materiaali on julkaistu vuonna 2010. Linkit on tarkistettu 4.2.2016.

 

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

The Social Network

Eräänä syksyisenä iltana vuonna 2003 Harvardin opiskelija ja ohjelmoijanero Mark Zuckerberg istuu tietokoneensa ääreen ja ryhtyy työstämään uutta ideaa. Kuumeisen bloggaamis- ja koodaussession seurauksena hänen asuntolakämpässään saa alkunsa maailmanlaajuinen sosiaalinen verkko ja viestinnän vallankumous. Ja vain kuusi vuotta ja 500 miljoonaa kaveria myöhemmin Mark Zuckerberg on kautta aikain nuorin miljardööri… mutta nuoren yrittäjän ällistyttävä menestys on samalla omiaan poikimaan vaikeuksia niin henkilökohtaisessa elämässä kuin lainopillisella sarallakin. Ohjaaja David Fincher ja käsikirjoittaja Aaron Sorkin tuovat valkokankaalle elokuvan The Social Network, joka todistaa, että jos hankkii 500 miljoonaa kaveria, saa väkisinkin muutaman vihollisen. Elokuvan ovat tuottaneet Scott Rudin, Dana Brunetti, Michael De Luca ja Ceán Chaffin, ja se perustuu Ben Mezrichin kirjaan “The Accidental Billionaires”.

Alkuperäinen nimi:
The Social Network
Julkaisuvuosi:
2010
Pituus:
120 min.
Genre(t):
Levittäjä:
Walt Disney Studios Motion Pictures Finland
Tuotantomaa(t):
USA
Ohjaus:
David Fincher
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Jesse Eisenberg, Justin Timberlake, Andrew Garfield
Nimi ruotsiksi:
The Social Network