keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Mistä oikein puhumme, kun puhumme lyhytelokuvista?

Lyhytelokuvan keskeisin määrittely on jo itse termissä: kyseessä on pitkää elokuvaa lyhyempi teos. Lyhytelokuvia on tehty läpi elokuvan historian ja niiden asema elokuvakulttuurissa on vaihdellut vuosikymmenien saatossa. Elokuvahistorian alussa kaikki elokuvat olivat lyhyitä, kuten aivan ensimmäiset Lumièren veljesten elokuvat.

Lyhyelokuvat poikkeavat pitkistä elokuvista paitsi kestonsa, usein myös erilaisen kerronnan ja rakenteen puolesta. Sitä tulisikin katsoa ja tulkita omana elokuvakerronnan muotonaan. Lyhytelokuva on muoto, joka mahdollistaa pitkää elokuvaa paremmin elokuvalliset kokeilut. Siksi sen yksi tärkeä tehtävä onkin elokuvakerronnan rikkominen ja uudistaminen.

Lyhytelokuvalle ei ole tarkkaa yleispätevää määritelmää ja niiden kesto voi vaihdella minuutista melkein tuntiin. Koska elokuvafestivaalit ovat lyhytelokuvan esittämisen keskeinen foorumi, määritelmää voidaan lähteä etsimään esimerkiksi lyhytelokuvafestivaalien pituussäännöistä. Kansainvälisten festivaalien sääntöjen pohjalta voidaankin sanoa alle tunnin mittaisen elokuvan olevan lyhytelokuva.

  • Pohtikaa yhdessä: oletteko nähneet muita lyhytelokuvia? Missä lyhytelokuvia voi nähdä?

Lyhytelokuva elokuvan muotona

Lyhytelokuvan tekijä pyrkii tiivistämään jonkin ajatuksen, havainnon, tapahtuman tai ilmiön elokuvaksi. Lyhytelokuvat voivat olla fiktiivisiä, dokumentaarisia tai kokeellisia ja ne voivat olla lajityypiltään esim. kauhua, komediaa, draamaa tai vaikkapa näiden hybrideitä. Tyypillistä on myös se, että tarina päättyy usein yllättävään käänteeseen tai se, että henkilöhahmoja ei taustoiteta niin syvästi kuin pitkässä elokuvassa.
Kokeellinen lyhytelokuva voi tarjota kiehtovia kuva- tai äänimaisemia ilman selkeää tarinaa. Kokeellinen elokuva ja siihen lukeutuva mediataide pyrkii usein saamaan aikaan ihmettelyä, kehottaa syvällisempään ajatteluun ja kertomaan ehkä toisin kuin television ja elokuvien valtavirta. Lyhytelokuvia voi joskus luonnehtia metaforiksi, silloin jokin tuttu asia esitetään niin, että se näyttää yllättävällä tavalla joltakin muulta.

  • Mitä lyhytelokuvalle tyypillisiä keinoja käytettiin Tiikeri- elokuvassa?
  •  Mitä lajityypiä, genreä elokuva Tiikeri edusti?
  • Oliko Tiikeri elokuvassa kiteytetty sanoma tai viesti? Mitä elokuvalla mahdollisesti halutiin kertoa?