keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU
Tiikerit 2021. Oy Kinoscreen Illusion ltd.

Urheiluelokuva on lajityyppi, jossa elokuvan viitekehyksenä on urheilu. Urheiluelokuvat käsittelevät kuitenkin varsin laajasti erilaisia aihepiirejä, eikä niitä ole suinkaan aina suunnattu urheilufaneille.

Urheiluelokuvat sijoittuvat usein jonkin urheilutapahtuman, -lajin ja/tai urheilijan ympärille. Tyypillistä urheiluelokuville on myös suhteellisen yksinkertainen juoni, joka kulminoituu merkittävään urheilutapahtumaan. Urheiluelokuvat voivat edustavaa monia erilaisia elokuvan tyylilajeja, kuten elämäkerta-, dokumentti-, draama- tai komediaelokuvaa.

  1. Mitä muita urheiluelokuvia olet nähnyt?

2. Mihin muihin lajityyppeihin kuin urheiluelokuvaan Tiikerit voitaisiin luokitella kuuluvaksi?

3. Muodostakaa pieniä ryhmiä, joissa otatte selvää alla luetelluista elokuvista.
Keskustelkaa yhdessä voidaanko niitä nimittää urheiluelokuviksi ja jos voi, niin millä perusteella.
Autot (2006)
Nälkäpeli (2012)
Forrest Gump (1994)

Urheiluelokuvan rakenne

Vaikka urheiluelokuvien kirjo on laaja, niiden massasta on kuitenkin löydettävissä tyypillinen, jopa kliseinen juonikaava. Tällaisen juonen pääosassa on altavastaaja, joko yksittäisen urheilijan tai joukkueen muodossa. Altavastaajalle tarjoutuu mahdollisuus nousta lajinsa huipulle tai lyödä hallitseva mestari laudalta. Altavastaaja tekee tinkimättömästi töitä unelmansa saavuttamiseksi mutta kohtaa lukuisia haasteita ja on jo vähällä luovuttaa. Viime hetkellä noustaan kuitenkin vaikeuksien kautta voittoon, kaikkia todennäköisyyksiä vastaan.

  1. Katso elokuvan Goal! (2005) traileri
    Sekä Goal! että Tiikerit kertovat nuoresta jalkapalloilijasta, jolle tarjoutuu unelmien mahdollisuus ammattilaisuraan huippujoukkueessa. Arvioi trailerin perusteella:
  • Mitä yhteistä elokuvilla on?
  • Miten ne eroavat toisistaan?

2. Hahmottele Tiikerien juoni neljän näytöksen mallin mukaan.
Mitä tapahtumia kuhunkin näytökseen kuuluu? Mitä oleellisia muutoksia tai taitekohtia elokuvassa oli näytöksestä toiseen siirryttäessä?

Elokuvan tarinan ja juonen rakennetta hahmotellessa käytetään usein niin sanottua kolmen näytöksen mallia. Yksinkertaisin esitys tästä jo Aristoteleen hahmottelemasta mallista on:

1. näytös (n. 1/4 kestosta): alku: ongelmien esitteleminen
2. näytös (n. 1/2 kestosta): keskikohta: yhteenotto sankarin ja vastustajan välillä
3. näytös (n. 1/4 kestosta): loppu: ongelmien ratkaisu

Vaihtoehtoisena, useimpiin elokuviin paremmin soveltuvana mallina voidaan käyttää neljän näytöksen mallia. Käytännössä tämän erottaa kolmen näytöksen mallista elokuvan keskivaiheilla tapahtuva, juonen kannalta oleellinen muutos tai taitekohta. Tällöin ristiriidat kärjistyvät, toiminta kiihtyy ja jännitys kohoaa.

1. näytös: esittely ja päämäärien asettaminen
2. näytös: toiminnan mutkistuminen
3. näytös: kehittely
4. näytös: huipentuma

Urheiluelokuvan teemat

Tyypillisiä teemoja urheiluelokuville ovat menestys ja sen eteen vaadittava työnteko ja uhraukset. Myös itsensä ylittämisen ja itseensä uskomisen ja kehollisuuden teemat ovat usein läsnä. Kilpailun ohella urheiluelokuvien päähenkilöt oppivat ja ymmärtävät usein jotain tärkeää myös elämän muista puolista. Tämän myötä geneerisiä teemoja ovat myös erilaisuus, sukupuoliroolit, ystävyys ja erilaiset kulttuurit.

  • Vertaile, miten seuraavat teemat näkyvät Tiikereissä ja miten puolestaan Goalissa tai muissa tietämissäsi tyypillisemmissä urheiluelokuvissa:
    – Menestys
    – Uhraukset
    – Ystävyys
    – Joukkuehenki
    – Itsensä ylittäminen
    – Erilaisuus

Jalkapallobisnes

Jalkapallo on kansainvälistä jättibisnestä. Lajin suurimmat seurat kuten Real Madrid, Manchester United ja Bayern München ovat globaaleja superbrändejä joiden arvot mitataan miljardeissa euroissa. Kuten moneen muuhunkin miljardiluokan liiketoimintaan, myös jalkapalloteollisuuteenkin liittyy varjopuolensa. Viime vuosina otsikoissa ovat olleet niin kansainvälisten lajiliittojen johtajien korruptiotapaukset kuin tulevien maailmanmestaruuskisojen rakennustöiden ihmisoikeusrikkomuksetkin.

Toisin kuin monet muut urheiluelokuvat, Tiikerit ei keskity niinkään pelikentällä tapahtuviin suorituksiin ja päähenkilön urheilulliseen kehitykseen. Sen sijaan elokuvaa voidaan tarkastella kriittisenä kannanottona jalkapallobisneksen varjopuoliin ja yksilön asemaan tämän koneiston rattaissa.

  1. Miten Interin seurapomo suhtautuu Martiniin?

2. Millä muilla tavoilla elokuva kritisoi jalkapallomaailman epäkohtia?

Lähteet
Forbes: The Business of Soccer
Aamulehti: Fifan ja Uefan entiset johtajat syytteeseen laittoman maksun järjestämisestä
Amnesty International: Ihmisoikeuksien polkeminen jatkuu jalkapallon MM-kisoihin valmistautuvassa Qatarissa

Jalkapallotähtien julkisuuskuva

Huippujalkapalloilijat ovat kansainvälisiä julkkiksia ja supertähtiä, joiden tekemisiä seurataan herkeämättä. Tämä näkyy hyvin myös sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi lajin supertähti Cristiano Ronaldo on Instagramin seuratuin yksittäinen henkilö yli 315 miljoonalla seuraajalla. Myös Lionel Messi (7. 233 miljoonaa seuraajaa) ja Neymar (14. 155 miljoonaa seuraajaa) pääsevät top 20 -listalle (heinäkuu 2021).

Tiikerit lukeutuu tositapahtumiin pohjaaviin elämäkerta-/henkilökuvaelokuviin. Elokuva paljastaa nuoresta jalkapalloilijasta myös sellaisia puolia, joita huippu-urheilijoista harvoin nähdään julkisuudessa.  

1. Minkälaisia henkilökuvia urheilijoista yleensä luodaan elokuvissa, uutisissa, somessa, televisiossa, jne.?

2. Mitä kaikkea huipulle pääseminen vaatii ja mitkä ovat huippu-urheilijalle ominaisia luonteenpiirteitä?

3. Minkälainen hahmo Martin on? Listaa piirteitä.

4. Miten elokuvan luoma kuva Martinin hahmosta vertautuu tyypilliseen huippu-urheilijan julkisuuskuvaan?

Lähde
Statista: Instagram accounts with the most followers worldwide as of July 2021