keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Tintti on belgialaisen Hergén luoma hahmo. Hergé on nimimerkki, jonka Georges Remi (1907-1983) otti taiteilijanimekseen jo uransa varhaisessa vaiheessa. Nuoren Hergén työnanatajana toimi katolinen apotti, joka halusi sarjakuvien noudattavan omia yhteiskunnallisia näkemyksiään. Ensimmäiset Tintti-tarinat olivat melko naiiveja, mutta ne kehittyivät pikku hiljaa moniulotteisemmiksi: juonet olivat mutkikkaampia ja ympäristö Hergén perusteellisiin tutkimuksiin pohjautuvaa. Aluksi esimerkiksi suhtautuminen vieraisiin kulttuureihin oli yksinkertaistavaa, mutta kun Hergé näki enemmän maailmaa ja tutustui erilaisiin ihmisiin, tarinatkin muuttuivat. Tintti ehti seikkailla muun muassa Neuvostoliitossa, Yhdysvalloissa, Pohjois-Afrikassa ja Tiibetissä.

Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus -elokuvan käsikirjoitus perustuu Tintti-albumeihin Kultasaksinen rapu, Yksisarvisen salaisuus ja Rakham punaisen aarre. Ne on kirjoitettu sodan aikana, joten tapahtumien painopiste on seikkailussa, ei yhteiskunnallisissa asioissa (on hyvin tyypillistä, että sotatilalla on sellainen vaikutus viihdeteollisuuteen; musikaalielokuvien kukoistuskausi maailmansotien aikana on hyvä esimerkki tästä). Kaikkia Tintti-tarinoita yhdistää vauhdikas matkustelu, arvoitusten selvittäminen ja runsas tilannehuumori.

Tehtävä

Jos tekisit käsikirjoituksen uuteen Tintti-albumiin, mihin sijoittaisit Tintin seikkailemaan omassa tarinassasi? Tintti voisi seikkailla esimerkiksi Suomessa – ehkäpä juuri sinun kotikaupungissasi. Mitä oman elämänpiirisi aiheita tai yhteiskunnallisia asioita uuden Tintti-tarinan juoni voisi käsitellä?

1. a) Kirjoita puolen sivun mittainen juonitiivistelmä eli synopsis tarinallesi. Miten Tintti törmää uuteen arvoitukseen? Mihin hän joutuu matkustamaan sen selvittääkseen? Tutustuuko hän uusiin ihmisiin? Kuka mahtaa olla tarinan pahis ja miksi? Miten arvoitus ratkeaa?

b) Kirjoita enintään yhden sivun mittainen esinäytös omaan Tintti-seikkailuusi. Esinäytös eli prologi tarkoittaa esimerkiksi kirjan tai elokuvan alkuun sijoittuvaa kappaletta, jossa kerrotaan varsinaista tarinaa edeltävästä ajasta. Siinä voidaan kertoa esimerkiksi, miten henkilöt tapaavat tai joutuvat mukaan seikkailuun.

c) Piirrä käsikirjoitustesi pohjalta oma, yhden aukeaman mittainen Tintti-sarjakuva.

2. Kopioi yksi aukeama jostain Tintti-albumista ja laadi siihen uudet kuvatekstit käyttäen ajankohtaisia aiheita kuten vaikkapa ilmastonmuutosta, sosiaalista mediaa, uusperhettä tai maahanmuuttoa.