keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Steven Spielberg tuli tunnetuksi 1980-luvulla elokuvistaan E.T. ja Kadonneen aarteen metsästäjät. Ranskalainen kriitikko vertasi Kadonneen aarteen metsästäjiä ja siinä seikkailevaa Indiana Jonesia Tintti-sarjakuviin. Tutustuttuaan Tintin seikkailuihin Spielberg ihastui niihin, ja sarjakuvien filmaamista alettiin suunnitella jo 1980-luvulla. Hergén ja Spielbergin tapaaminen ei kuitenkaan ehtinyt toteutua ennen Hergén kuolemaa, ja projektin toteutus siirtyi kymmenillä vuosilla.

Spielberg on ohjannut kymmeniä elokuvia, ja vaikka hänen tuotantonsa on monipuolista, siitä voi tunnistaa toistuvia piirteitä kuten lapsenomainen seikkailunhaluisuus, tunteisiin vetoava orkesterimusiikki ja taipumus spektaakkeliin eli näyttävään toimintaan.

 

Tehtäviä

1. Miettikää, mikä tekee Yksisarvisen salaisuudesta seikkailuelokuvan. Löydättekö yhtäläisyyksiä esimerkiksi seuraavasta määritelmästä?

Seikkailu merkitsee irtautumista tavanomaisesta arjesta ja tuo jännitystä elämään. Usein mukana on joku tai jokin, jota joudutaan pakenemaan. Seikkailuelokuvat voivat sijoittua yhtä hyvin menneeseen kuin nykyaikaan. Tyypillisesti niissä on myös lainsuojaton sankari, joka taistelee pahiksia vastaan, oikeuden puolesta ja sankarilla on yleensä apuri. Sankari tai lainsuojaton pelastaa ihmisiä tai lähtee etsimään aarretta ja matkan varrella hän kohtaa pahiksia tai joutuu selvittämään ongelmia. Monet animaatiot ja lastenelokuvat ovat seikkailuelokuvia. (Lähde: Hugo-elokuvan oppimateriaali)

2. Tutustukaa Indiana Jones –hahmoon esimerkiksi Wikipedian laajan artikkelin avulla. Tehkää lista Tintin ja Indiana Jonesin yhtäläisyyksistä ja eroista. (Esimerkkejä: Samaa vauhdikas seikkaileminen ulkomailla, aarteiden metsästys, scifi-vivahteet, paljon huumoria; erilaista ammatti, ikä, kulttuuritausta, sivuhenkilöt.)

3. Jakautukaa pieniin ryhmiin ja luokaa oma seikkailijahahmo. Tehkää juliste, johon piirrätte hahmon ja jossa esittelette häneen liittyviä asioita ja ominaisuuksia. Miettikää vaatetusta ja irtaimistoa (esim. pussihousut, silmälasit, ruoska, lemmikkieläin…), taitoja ja kiinnostuksen kohteita (esim. kielitaito, tietyn historiallisen aikakauden tuntemus, tanssitaito…), hahmolle ominaisia lausahduksia ja niin edelleen.