keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU
Kuva: Tommi Hynynen / Helsinki-filmi

Tove Jansson piirsi muumihahmon ensi kertaa perheensä Pellingin saariston kesäpaikan ulkohuussin seinään. Pikku peikosta tuli hänen nimimerkkinsä, kuin signeeraus, jonka hän piirsi useiden kuvitustensa ja muraaliensa kulmaan. Vähitellen, sodan aikana, hän alkoi ankeita oloja paetakseen piirtää ja kirjoittaa fantasiamaailma Muumilaaksosta ja sen omalaatuisista olennoista

Useat Muumi-hahmot perustuvat osin todellisiin henkilöihin. Tove itse koki usein olevansa Muumipeikko. Tove-elokuvan yksi päähenkilö Atos Wirtanen oli Nuuskamuikkusen esikuva. Kuten elokuvastakin selviää, Tove ja Vivica olivat yhdessä Tiuhti ja Viuhti. Toven elämänkumppani Tuulikki Pietilä on Tuutikki.

Tove Jansson julkaisi ensimmäisen Muumi-kirjan Muumit ja suuri tuhotulva vuonna 1945. Muumipeikko ja pyrstötähti ilmestyi 1946. Kaikki Muumikirjat hän kirjoitti ruotsiksi ja ne julkaistiin ensin ruotsiksi ja käännettiin myöhemmin suomeksi. Muumit olivatkin aluksi tunnetumpia suomenruotsalaisten parissa sekä Ruotsissa kuin suomea puhuvien parissa, vaikka nykyisin Muumeista on tullut koko Suomen Muumeja. Vähitellen Muumi-kirjoja alettiin kääntää muillekin kielille.

1940-luvun lopulla Tove alkoi piirtää Muumi-sarjakuvaa ruotsinkieliselle Nyt Tid -sanomalehdelle. Vuonna 1954 Tove sai tilauksen piirtää Muumi-sarjakuvaa Englantiin, The Evening News -sanomalehdelle, joka levisi ympäri englanninkielistä maailmaa. Sarjakuva tuli suosituksi useissa uudelleenjulkaisuissa eri sanomalehdissä ja yhteen aikaan sitä luki 20 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa. Sen myötä Tove tuli maailmankuuluksi ja alkoi tienata enemmän rahaa. Häntä auttoi sarjakuvan teossa hänen veljensä Lars Jansson, aluksi englanninkielisten dialogikuplien teossa, koska Lasse hallitsi englannin paremmin ja 1950-luvun loppua myöten myös piirroksissa. Kun Tove kyllästyi sarjakuvan tekoon, se siirtyi Larsin tehtäväksi ja hän jatkoi Muumi-sarjakuvien tekoa vuodesta 1959 alkaen vuoteen 1975.

Tove teki Muumeista myös kuvakirjoja, joista rakastetuin lienee Kuka lohduttaisi Nyytiä? Sen lisäksi hän teki yhdessä Tuulikki Pietilän ja lääkäri Pentti Eistolan kanssa installaatioita, kuten Muumitaloja, jotka ovat nähtävillä Tampereen Muumimuseossa.

Vuosien myötä Muumien suosion kasvaessa Muumeista on tehty useita sovituksia eli adaptaatioita kuten balettia ja oopperaa, marionettinukketeatterisarja Saksan TV:lle, paljon oheistuotteita Muumimukeista teepaitoihin ja useita TV-animaatiosarjoja Puolassa, Japanissa ja viimeisimpänä brittiläis-suomalainen sarja. Myös Muumi-huvipuistoja on syntynyt Naantaliin ja Japaniin.

  • Millainen rooli Muumeilla on Tove-elokuvassa?
    Katso alla oleva elokuvan kohtaus. Miten Muumipiirrokset tulevat kohtauksessa esiin? Miten Tove suhtautuu niihin, entä Vivica?


Neljän ruudun sarjakuva

Sanomalehdissä julkaistaan päivittäin lyhyitä, useimmiten neljän ruudun pituisia sarjakuvia, mutta määrä voi vaihdella yhdestä kuvasta viiteen, kunhan sarjakuva mahtuu yhdelle riville. Tällaisista syntyi Muumi-sarjakuva, jotka on sittemmin yhdistetty sarjakuvakirjoiksi. Niissä sama tarina jatkui viikkokausia, mutta joka päivälle piti tarinan sisällä keksiä joku pienempi juonikaarre, joka päättyi hupaisaan tai oivaltavaan viimeiseen ruutuun.

Tove Janssonin sarjakuville ominaista on ruutujen jakava kehys, joka ei ole suora viiva, vaan usein joku esine, kuten puu, sateenvarjo tai joku muu pysty kuvan jakaja. Katso esimerkki Muumisarjakuvien visuaalisesta erikoisuudesta Moomin.com -sivustolta.

  • Mitä sanomalehtisarjakuvia tiedät, mikä niistä on suosikkisi? Miksi?
  • Tutki tarkemmin Janssonin sarjakuvia. Piirrä sitten kaksi ruutua sarjakuvaa valitsemastasi aiheesta ja keksi kuvien väliin joku niissä esiintyvä esine ruutujen jakajaksi Janssonin piirrosten tapaan.

Muumianimaatiot

Muumeista on tehty neljä lisensoitua (eli oikeuksienomistajan kanssa luvalla eli lisenssillä tehtyä) animaatiosarjaa televisiolle sekä jokunen ilman lupaa tehty lisensoimaton animaatio mm. Venäjällä. Luvalla tehdyt ovat Japanissa piirrostekniikalla animoidut Mumin (1969-70) ja sen jatko-osa Shin-Mumin eli Uusi Muumi (1972) ja Muumilaakson tarinoita (1990-92) joka tuotettiin japanilais-suomalaisena yhteistuotantona. Kahden japanilaissarjan ansiosta Japanissa Muumit tunnetaan erittäin hyvin. Puolassa animoitiin 2079-82 stop-motion-tekniikalla eli liikuteltavilla ”huopamuumeilla” tehty animaatiosarja, joka digitoitiin, leikattiin ja ääninäyteltiin uusiksi suomeksi 2007 alkaen sekä TV-sarjana, että useita puolalaisjaksoja yhdistelevinä elokuvina. 2019 alkoi suomalais-englantilainen CG- eli tietokoneanimoitu Muumilaakso.

Muumien tekijänoikeuksia ja lisenssointia valvoo Moomin Characters, jonka taiteellinen johtaja on Toven veljentytär Sophia Jansson.

  • Mikä Muumianimaatioista on suosikkisi? Miksi? Mitä eri tekniikoita niiden tekemisessä on käytetty?

Lue lisää Muumeista Moomin.com-sivustolta. Voit tutustua myös Muumimuseon sivustoon.