keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Seksuaalisuus ja rakkaus

Kuva: Sami Kuokkanen / Helsinki-filmi

Tove Jansson on elokuvassa ensin suhteessa Atos Wirtasen kanssa. He eivät koskaan menneet naimisiin, vaikka elokuvassakin kumpikin pohtii asiaa. 1940-luvulla esiaviolliset suhteet pidettiin poissa näkyvistä, eivätkä pariskunnat asuneet yleisesti yhdessä ennen avioliittoa. Jo tämäkin avoimesti vapaa suhde oli siksi poikkeuksellinen ajalleen.

Sen jälkeen Tove ihastui Vivica Bandleriin, naiseen. Vivicalla oli kokemuksia tällaisesta aiemminkin, mutta hän pysyi silti heteroseksuaalisessa avioliitossa miehen kanssa ja hoiti naissuhteitaan salassa. Tämä oli ajalle ymmärrettävääkin: vuoteen 1971 saakka homoseksuaalinen suhde oli Suomessa rikos, josta saattoi joutua vankilaan.

Elokuvan lopussa Tove tapaa taidegraafikko Tuulikki Pietilän, josta tuli hänen kumppaninsa elämänsä loppuun saakka.

Tove Jansson ei koskaan julistautunut homo- tai biseksuaaliseksi. Hän luultavammin rakastui ihmisiin riippumatta heidän sukupuolestaan, eikä nähnyt rakkauselämäänsä poliittisessa valossa, eikä halunnut määritellä sitä. Toven suhtautuminen asiaan ja hänen ja Tuulikki Pietilän avoin suhde oli joka tapauksessa edellä aikaansa.

Suomessa on ollut voimassa sukupuolineutraali avioliittolaki vuodesta 2017. Tove ja Tuulikki eivät siis koskaan menneet naimisiin, koska se ei ollut mahdollista heidän elinaikanaan.

  • Lue lisää Suomen sateenkaarihistoriasta Seta ry:n sivustolta. Homoseksuaalisuus on edelleen rikos noin 70 maassa. Lue lisää esimerkiksi Suomalaiset kehitysjärjestöt – Fingon sivuilta.
     
  • Tove Jansson ei koskaan määritellyt julkisesti tai töissään omaa seksuaalista suuntautumistaan. Jokaisella ihmisellä on oikeus määritellä itsensä ja identiteettinsä. Keskustelkaa, miksi ihmiset kokevat niin usein tarvetta toisten ihmisten määrittelemiseen ja millaisia seurauksia ulkopuolelta tulevalla lokeroinnilla voi olla. Käyttäkää keskustelun pohjana Setan tekstiä normeista ja sateenkaarinuoruudesta.
     
  • Tove-elokuvassa Tove piirtää Tiuhtin ja Viuhtin Toven ja Vivican omakuviksi. He ovat usein piilossa merkillisissä paikoissa ja puhuvat keskenään omaa salakieltään. Mihin Tiuhtin ja Viuhtin oma salainen maailma omine kielineen viittaa? Mitä salattavaa Toven ja Vivican elämässä oli?

Vinkki opettajalle! Lisää tehtäviä aiheeseen liittyen löytyy Tom of Finland -oppimateriaalista.