Elokuvan tyylistä
- Elokuva kattaa puolisentoista vuotta Peten elämästä. Miten vuodenaikojen kulku on ilmaistu? Mitä suuria elämänvaiheita Peten elämässä mahtuu tähän aikaan?
- Vesi on tärkeä kuvallinen motiivi eli usein toistuva, merkityksellinen elementti elokuvassa ja jo kirjan ja elokuvan nimessä. Missä kohtauksissa vesi tulee esille kuvallisesti? Mitä merkityksiä sillä on? Mitä elokuvan nimi merkitsee?
- Noin 45 minuutin vaiheilla elokuvassa on kohtaus, jossa äiti ja lapset palaavat isovanhemmilta kotiin. Radiosta kuuluu Tapio Heinosen laulama Charles Aznavourin iskelmä. Kohtaus on esimerkki diegeettisen ja ei-diegeettisen elokuvamusiikin erosta. Diegeettisellä musiikilla tarkoitetaan musiikkia, jolla on selvä tarinansisäinen lähde ja elokuvan henkilöt kuulevat sen myös (esimerkiksi radio, konsertti tai hyräily). Katso, miten musiikki alkaa. Pian musiikki vaihtuu ei-diegeettiseksi eli paisuu elokuvan ääniraidaksi. Tässä kohtaa elokuvan aika on hypännyt eteenpäin ruokahetkestä siihen, kun isä pakkaa laukkuaan lähteäkseen poliisikurssille, joten henkilöt eivät voi enää kuulla samaa laulua radiosta – vain me elokuvan katsojan kuulemme sen. Miksi juuri tämä laulu on valittu elokuvaan ja mitä miten sen sanat liittyvät elokuvan tarinaan? Mieti elokuvan muuta musiikin käyttöä. Missä se on diegeettistä eli elokuvan maailmaan kuuluvaa ja missä ei-diegeettistä?
© Koulukino 2024