keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Monia tunnettuja romaaneja on filmatisoitu. Adaptaatioiden tekeminen on laajentunut myös muille alueille: esimerkiksi sarjakuvista tehdään elokuvia, usein myös pelejä. Samasta romaanista on voitu tehdä sekä elokuva että televisiosarja. Pirates of the Caribbean – Mustan helmen kirous on saanut alkunsa huvipuistolaitteesta. Elokuvia filmatisoidaan usein uudelleen eri kielialueille samaan tapaan kuin TV-sarjoja ja tosi-TV -ohjelmia. Tumman veden päällä -romaanin pohjalta on tehty elokuvan ohella teatterinäytelmä.

Adaptaatioiden uskollisuus alkuperäisteokselle vaihtelee: joskus kuvitetaan koko teos hyvin uskollisesti, toisinaan saatetaan muuttaa jopa alkuperäisteoksen tapahtumapaikka ja/tai –aika. Filmatisoinnissa laajasta teoksesta saatetaan valita tietyt kohtaukset, jotka korostavat ohjaajan kirjasta löytämää teemaa tai aihetta, ja uusiakin kohtauksia voidaan kirjoittaa tarpeen mnukaan. Esimerkiksi kirjoissa yleinen henkilön päänsisäinen mietiskely on elokuvassa kuvallistettava jotenkin toiminnaksi ja katsojan nähtäväksi, ellei turvauduta kertojanäänitekniikkaan (voice-over narration).

  • Vertaa Tumman veden päällä –romaania ja elokuvaa. Mitä  romaanin kohtauksia on jätetty pois? Miksi? Minkä kohtauksen olisit toivonut olevan elokuvassakin?
  • Valitse sama kohtaus kirjasta ja elokuvasta. Vertaile niitä. Miten sanoilla kuvailtu kohtaus on kuvallistettu elokuvassa? Vertaile esimerkiksi kohtauksia, joissa pappa kertoo hurjista sattumuksista matkalla Peten kotiin (esim. kohtaus joka alkaa 1 t 18 min kohdalla). Miten ne on toteutettu kirjassa ja elokuvassa?
  • Kriitikot ovat kiittäneet romaania sen pienten yksityiskohtien ja tuokioiden tarkasta kuvaamisesta: ”syvimmän vaikutuksen Franzén tekee mikrotason kerronnallaan, tarkkasilmäisellä pienten asioiden havainnoimisella ja niiden merkitysten esiinnostamisella" (Rolf Bamberg, Uutispäivä Demari 4.6.2010). Miten elokuvassa on pyritty tavoittamaan samanlaisia pienten asioiden ja tuntojen havainnointia? Tarkkaile yhden kohtauksen kautta.
  • Kirjassa ja elokuvassa tapahtumat nähdään pienen pojan, Peten, silmin. Miten tämä näkökulma on tuotu esille kirjassa ja miten elokuvassa?  Tutki lähi- ja yleiskuvien käyttöä sekä näkökulmakuvausta (point-of-view), jossa otos kuvataan ikään kuin jonkun elokuvan henkilön silmin nähtynä. Tällainen kohtaus rakennetaan yleensä niin, että ensin näytetään henkilöä katsomassa jotakin tai astumassa johonkin tilaan. Sen jälkeen näytetään mitä hän näkee. Millaisissa kohtauksissa tätä tekniikkaa on käytetty Tumman veden päällä -elokuvassa?