keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Käsite ”tuntematon sotilas” on yleismaailmallinen. Sillä tarkoitetaan yleisesti maailmansodissa nimettöminä kaatuneita sotilaita. Niin kutsuja tuntemattoman tai tuntemattomien sotilaiden tai kaatuneiden muistomerkkejä löytyy ympäri maailmaa. Tunnetuimpia on Pariisin Riemukaaren alla sijaitseva tuntemattoman sotilaan hautamuistomerkki. 

Tuntematon sotilas -elokuva alkaa kohtauksella, jossa sotilaat hautaavat kuolleen toverinsa sotatantereelle ja laittavat haudan merkiksi kuivahtaneen, hieman ristiä muistuttavan puukarahkan. Tämän pienen, mutta merkittävän alkukohtauksen voidaan ajatella kuvaavan teoksen nimeä: nimettömässä haudassa todella lepää tuntematon sotilas. Armeijaa ja sotilaita käsitellään usein joukkona, jonka sotilailla ei ole yksilöllistä identiteettiä. Väinö Linna pureutuu teoksessaan juuri tähän kysymykseen. Teoksen kontekstina on jatkosota, jossa kuolee tuhansia nimettömiksi ja kasvottomiksi jääviä sotilaita, mutta tarina etenee sittenkin yksilöiden näkökulmasta. Linna ja Laine ”pakottavat” lukijansa ja katsojansa tutustumaan hieman lähemmin näihin hietasiin, rokkiin ja koskeloihin. 

Keskustelun aihe: Mitä sinulle tulee mieleen teoksen nimestä Tuntematon sotilas? Millaisia ajatuksia teoksen nimi herättää? Tuntematon sotilas voi symboloida myös mielikuviamme suomalaisesta sotilaasta. Tiedämmekö me, millainen on suomalainen sotilas? Onko hän osa harmaisiin piiloutuvaa massaa, ilman omaa identiteettiä ja vain osa armeijaa tai puolustusvoimain instituutiota?