keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Tuntemattoman sotilaan menestyksestä romaanina ja elokuvana

 Väinö Linnan romaani Tuntematon sotilas julkaistiin loppuvuodesta 1954. Teoksesta tuli nopeasti suosittu sekä romaanina että elokuvana. Ensipainos oli määrältään melko vaatimaton 4300 kappaletta (lähde: www.wsoy.fi, Varpio 2006: 281). Tähän mennessä romaanista on otettu jo yli 60 painosta. Teoksesta tuli lyhyessä ajassa yksi suomalaisen kirjallisuuden historian merkkiteoksista.

Olen käyttänyt tässä oppimateriaalissa Tuntemattoman sotilaan eri versioista nimenomaan teoksen ensimmäistä julkaistua versiota ja siitä ensimmäistä painosta. Tuntemattomasta sotilaasta on olemassa kolme erilaista versiota. Ensimmäistä versiota julkaistiin kymmenenteen painokseen asti. Sen jälkeen siitä ryhdyttiin julkaisemaan versiota, johon oli tehty murrekorjauksia. Murrekorjauksia tehtiin myös ensimmäiseen versioon, mutta ne oli tehty jo ennen ensipainoksen julkaisemista.

Lyhentämätön ja karsimaton versio Tuntemattomasta sotilaasta julkaistiin Sotaromaanin nimellä vuonna 2000. Kirjallisuuden professori Yrjö Varpio toteaa tuoreessa teoksessaan Väinö Linnan elämä (2006), että Tuntemattomasta sotilaasta poistettiin uskonnollisesti, poliittisesti ja moraalisesti arveluttavia tekstinpätkiä. Esimerkiksi Pekka Tarkka arvioi Helsingin Sanomiin (22.9.2000, www.hs.fi) kirjoittamassaan arvostelussa, että muutamat yksityiskohdat olisivat voineet aiheuttaa jopa jumalanpilkkasyytteen. Tuntemattomaan sotilaan käsikirjoitukseen kohdistuneista tekstikappaleiden poistoista huolimatta olisi aiheetonta väittää, että suomalaiset olisivat joutuneet lukemaan sensuroituja painoksia vuoteen 2000 asti. Varpion mukaan karsittu Tuntematon sotilas on juuri se suomalaisille lukijoille tuttu ja rakas romaani. Hänen mukaansa ”alkuperäisellä” Sotaromaanilla lienee enemmän merkitystä tutkijoille kuin tavallisille lukijoille. 

Tuntemattomasta sotilaasta on kirjoitettu lukuisia artikkeleita ja teos on ollut myös monesti myös kirjallisuudentutkimuksen kohteena, kuten myös Linna itse ja hänen muutkin teoksensa. Väinö Linnasta ja hänen tuotannostaan on tehty myös väitöstutkimuksia, mm. Jyrki Nummi: Jalon kansan parhaat voimat (1993) ja Heikki Siltala: Kolmen rintaman konfliktit (1996). 

Tuntematon sotilas kuuluu sekä romaanina että elokuvana niihin klassikkoteoksiin, joita on mahdotonta ammentaa kirjallisuuden- tai elokuvatutkimuksessa tyhjiin. Tämäkin oppimateriaali voi tarjota vain rajatusti vinkkejä ja keskustelun aiheita opetukseen. Näkökulmia ja teemoja löytyy varmasti paljon muitakin, kuin mitä tässä oppimateriaalissa on tarjolla. Väinö Linnan Tuntematon sotilas on suuri suomalainen romaani ja Edvin Laineen elokuvafilmatisointi on ehdottomasti kotimainen klassikko. Molempiin on hyvä tutustua.