keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU
Kuva: Kristiina Johansson, MRP Matila Röhr Productions.

Alakoulu

Karhumyytit ja karhunpesä

Tunturin tarina -elokuvassa kerrotaan useita tarinoita auringon, kuun, tuulen ja eri eläinten ihmeellisistä voimista. Elokuvassa kerrotaan esimerkiksi, että korppia on pidetty taivaan ja maan välisenä lähettinä, että ahma oli mukana kun maailmaa luotiin, ja että haukka on peräisin auringosta, sillä se on ainoa olento, joka voi katsoa aurinkoa polttamatta silmiään. Myskihärkien taas kerrotaan syntyneen rannalle ajautuneista valaista.

Tällaisia vanhoja tarinoita kutsutaan myyteiksi, ja ne ovat menneinä aikoina selittäneet luonnon tapahtumia ja eläinten käyttäytymistä. Esimerkiksi karhun katoaminen metsästä talveksi ja ilmestyminen uudestaan keväällä ihmetytti ihmisiä, ja katoamisen ajateltiin tarkoittavan, että karhu kuolee syksyllä ja syntyy uudelleen keväällä
(lähde: Metsän kuninkaan monet kasvot, Nuorten luonto).

Nykyään tiedämme, että karhut menevät syksyllä pesiinsä talviunille ja heräävät keväällä nälkäisinä ja joskus kiukkuisinakin. Silti karhun talviunet voivat tuntua ihmeellisiltä – miten karhut voivat nukkua niin pitkään? Näkevätkö karhut unia? Eikö karhulle tule nälkä? Mitä jos karhu herää liian aikaisin? Miltä karhunpesässä näyttää?

  • Rakentakaa luokkaan tai metsään oma karhunpesä! Karhunpesän voidaan sopia olevan rauhoittumisen ja lepäilyn paikka, kuten se karhuillekin on.

Satu karhusta ja muurahaisesta

Lukekaa yhdessä Suomen lasten eläinsadut -kirjasta peräisin oleva kertomus karhusta ja muurahaisesta. Keskustelkaa yhdessä:

  • Miksi karhu ajatteli olevansa vahvempi kuin muurahainen?
  • Miten karhun ja muurahaisen kilpailussa kävi?
  • Miksi karhu söi muurahaisen?
  • Syövätkö karhut oikeasti muurahaisia?
  • Entä pystyykö muurahainen oikeasti kantamaan itsensä painoista kiveä?
     

Yläkoulu

Alkumyytteihin tutustuminen

Lukekaa Antroblogi-sivustolta löytyvä eri kansojen luomismyyttejä käsittelevä artikkeli. Vastatkaa seuraaviin kysymyksiin artikkelin ja oman pohdintanne avulla:

1. Mitä myytillä tarkoitetaan?

2. Miten maailma on saanut alkunsa Kalevalan mukaan?

3. Entä hopi-alkuperäiskansan mytologian mukaan?

4. Mitä yhteistä artikkelissa esitellyissä alkumyyteissä on?

5. Miksi myytit ovat olleet tärkeitä ihmisille?

6. Mikä niiden merkitys on nykypäivänä? Missä myytteihin voi törmätä nykykulttuurissa?

 

Maailman alku -valokuvaustehtävä

Monien alku- ja luomismyyttien mukaan maailman alussa on ollut ainoastaan kaikkialla vellovaa vettä, josta elämä on tavalla tai toisella lähtenyt liikkeelle. Kuvatkaa kolmen kuvan valokuvasarja, jossa tutkitte veden olemusta. Vesi voi olla joessa virtaavaa, tiskialtaassa seisovaa, rantaan lyövää tai vaikkapa pisaroita ikkunalasissa. Veteen voi kokeilla myös tiputtaa esimerkiksi mustepisaroita tai akvarelliväriä. Katsokaa lopuksi kuvat läpi yhdessä!