keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Turilas ja Jäärä

Oppimateriaalin teemat: ystävyys, yhteistyö, riidat ja sopiminen, kierrätys, luonto, talvi, lavastus

Synopsis: Turilas ja Jäärä on nukkeanimaatio ötökkäystävyksistä, jotka ruoanhakuretkillään keksivät käyttötarkoituksia löytämilleen tavaroille. Kesken aamupuuhailun Jäärä kuulee ulkoa outoa surinaa ja hihkuntaa. Hän tarkistaa kaukoputkellaan, mitä kummaa oikein on tapahtumassa. Samassa joku lentävä otus näyttää putoavan korkeuksista ja lähestyy lähestymistään. Pian se humpsahtaa Jäärän kodin katon läpi suoraan hänen petiinsä. Vieras on Turilas, joka pian asettuu Jäärän luo taloksi ja siitä päivästä alkaa heidän ystävyytensä.

Jäärä on puuhakas ja nokkela keksijä, kun taas Turilas on hyväntuulinen herkkusuu. Yhdessä he ajelevat ympäriinsä tandem-menopelillään ja joutuvat jännittäviin seikkailuihin etsiessään ruokaa. Välillä he sattuvat löytämään ihmisten keksimiä ja hylkäämiä esineitä, joille kehittelevät ja keksivät uusia käyttötarkoituksia eli kierrättävät tehokkaasti, kuten turilaat ja jäärät tekevät luonnossakin.

Turilas ja Jäärä -elokuvan tarinat sisältävät selkeitä opetuksia, joissa korostuu yhteisöllisyyden merkitys sekä toisten ja luonnon huomioon ottaminen. Itsekkyys ja ylimielisyys johtavat riitoihin ja muihin hankaluuksiin, mutta monet asiat ovat kuitenkin lopulta korjattavissa.

Oppimateriaali on suunniteltu esi-ja alkuopetukseen.

Oppimateriaalin on laatinut LTO, luokanopettaja Tuula Niiniranta.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Materiaali on julkaistu vuonna 2014. Linkit on tarkistettu 28.4.2014.

 

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Turilas ja Jäärä

Tilattavissa elokuvateatteriin

Puhumme ötökkää! Lyhyiden episodien päätähtinä seikkailee kannon kolossa asuva kaksikko, sininen Jäärä ja oranssi Turilas.

Julkaisuvuosi:
2001
Pituus:
65 min.
Levittäjä:
Nordisk Film
Tuotantomaa(t):
Suomi
Ohjaus:
Ismo Virtanen ja Mariko Härkönen
Käsikirjoitus:
Nimi ruotsiksi:
Turilas och Jäärä
Insektliv är ämnet för denna inhemska barnfilm där språket åtminstone inte är ett hinder. Figurerna pratar nämligen ett alldeles eget insektspråk. Som stjärnor i de ca fem minuter långa epsioderna ser vi ett blått och ett organge kryp som bor tillsammans i en stubbe. Filmen är en dock- och leranimation med massor av fantasieggande rekvisita och välskrivna historier. Turilas och Jäärä är inga billigt plagiat utan filmen försvarar väl sin plats bland de stora filmbolagens insektanimationer.