keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

a. Ketkä ovat pääosassa Turilas ja Jäärä -elokuvassa? Kumpi on Turilas ja kumpi Jäärä? Miten ne erottaa toisistaan? Minkä värisiä ne ovat? Millaisista asioista ne pitävät? Turilas pitää herkuttelusta. Miten sen huomaa elokuvassa? Jäärä pitää erityisen paljon keksimisestä. Muistelkaa, mitä kaikkea Jäärä keksii!

b. Onko turilaita ja jääriä oikeasti olemassa? Mikä tehtävä turilailla ja jäärillä on luonnossa?Ne toimivat ravintoketjussa hajottajina. Turilaat ja jäärät ovat niveljalkaisia kovakuoriaisia. Suomessa elää ainakin seuraavia turilaslajeja: kesäturilas eli kastanjaturilas, tarhaturilas, ruskoturilas, vaskiturilas ja juhannusturilas. Jääriä sen sijaan elää Suomessa noin 90 lajia, mm. jymyjäärä, hurmekukkajäärä. papintappaja, nelivyöjäärä ja sarvijaakko.

c. Hyönteisten syönti on jokseenkin trendikästä maailmalla. Huippukokit paistavat pannuissaan kuoriaisia ja toukkia. Joukkoon ripaus valkosipulia ja fenkolia ja avot – gourmet-ateria on valmis. Hyönteistutkija Jaakko Kullberg Luonnontieteellisestä museosta suosittelee suomalaisista hyönteisistä lautaselle esimerkiksi isokokoisia, puussa eläviä jäärän toukkia. (Lähde: http://yle.fi/uutiset/jaaran_toukkaa_pannulle/5618941) Maistuisiko teille vaikkapa jäärän toukista tehty pastakastike?

d. Mitä muita hyönteisiä elokuvassa on? Esim. Harsokorento, Kärpänen, Toukka, Haiskiainen, Perhonen, Tylppö, Yökkönen, Etana, Heinäsirkka, Omenakääriäinen, Hyttynen, Mehiläinen ja Lude. Tehkää A 3-kokoiselle värilliselle paperille kuvia eri elokuvan värikkäistä ötököistä. Avuksi ja malliksi voitte hakea hyönteisten kuvia hyönteiskirjoista tai esimerkiksi täältä.

e. Millaista kieltä Turilas ja Jäärä puhuvat? Kokeilkaa tekin selittää ötkkäkielellä erilaisia asioita. Miten puhuu esimerkiksi vihainen tai iloinen ötökkä tai millainen voisi olla unisen ötökän ääni? Toiset voivat yrittää arvata, mitä tarkoitatte.