keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Jiro on aina rakastanut lentämistä ja lentokoneita. Hänen suunnittelemansa lentokoneet päätyvät kuitenkin sotaan ja tuhoaseiksi ja enemmistö niitä lentäneistä sotilaista kuolivat. 

  • Miten elokuvassa ilmaistaan Jiron rakkaus lentämiseen? Pohdi elokuvan uni- ja fantasiakohtausten ja todellisten lentämiskohtausten eroa. Miten Jiron ideaali lentokoneiden käytöstä ja niiden todellinen käyttö eroavat? 
  • Lentäminen on keskeinen teema monissa Hayao Miyazakin animaatioelokuvissa kuten Porco Rosso, Naapurini Totoro ja Kikin lähettipalvelu. Jos olet nähnyt muita Miyazakin elokuvia, vertaa niiden lentämiskohtauksia Tuuli nousee -elokuvan lentämiskohtauksiin. 

Usein tiedemiehen intohimo tutkimiseen ja keksimiseen voi tuoda tuhoa ja kärsimystä maailmaan aivan samoin kuin se voi tuoda hyviä asioita yhteiskuntaan. Miettikää, millä kaikilla aloilla näin on historiassa käynyt ja käy edelleen? Mitä esimerkkejä keksit? Mitä tekisit, jos joutuisit työssäsi kohtaamaan työpaikkasi aiheuttavan pahaa?

Japanin historiaan liittyy muidenkin keksintöjen kautta tullutta tuhoa, etenkin atomiteollisuuden. Sota päättyi elokuussa 1945 Hiroshiman ja Nagasakin atomipommeihin, joiden uhreiksi joutui siviiliväestö ja paljon koululaisia. Vuonna 1954 USA teki atomipommitestin Tyynenmeren Bikinisaarten atollilla. Japanilainen kalastuslaiva osui radioaktiiviseen laskeumaan ja kalastajat kärsivät vakavista terveyshaitoista. Myöhemmin ydinteknologia valjastettiin sotavarustelun lisäksi myös  ns. rauhanomaiseen käyttöön etenkin energiantuotantoon ydinvoimaloissa. Vuonna 2011 Japanin maanjäristyksen ja tsunamin seurauksena Fukushiman Dai-ichi-ydinvoimalassa sattui ydinonnettomuus, jonka seurauksena 160 000 ihmistä joutui evakuoitumaan voimalaa ympäröivältä 30 km:n vyöhykkeeltä. 

Ryhmätyö: Onko keksijä ja tiedemies vastuussa siitä miten hänen keksintöään käytetään? Mihin asti ulottuu tieteen vastuu? Pohtikaa eri keksintöjen huonoja ja hyviä puolia ryhmissä: jokainen ryhmä ottaa yhden keksinnön tehden siitä kaavion: keksinnöstä aiheutuneet hyvät puolet ja siitä aiheutuneet huonot seuraukset.