keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Julkisuus ja ammatinvalinta

Kuva: Peter Flinckenberg ©Bufo

Pihla ja Eero ovat molemmat julkisuuden henkilöitä. Elokuvan edetessä he ajautuvat yhä enemmän julkisuuden valokeilaan. Siinä missä Eero kommentoi uraansa lyhytsanaisesti ja aran yrmeästi, yrittää Pihla avata uraansa ja roolivalintojaan laajemmalle yleisölle, vaihtelevalla menestyksellä. Erityisesti Pihlaa julkiset kirjoittelut vaivaavat eikä hän pidä häneen kohdistuvasta lokeroinnista, joka kärjistyy vauvan saannin myötä.

1. Tutustukaa Edu.fi-sivuston tekstiin tekstiin mediajulkisuudesta. Pohtikaa tekstin valossa, miten median rooli näkyy niin Pihlan kuin Eeron elämässä, ja missä määrin eri mediat määrittävät heidän suhdettaan työhön. Muistelkaa elokuvasta kohtauksia, jossa päähenkilöt kommentoivat omaa julkisuuskuvaansa, ja pohtikaa miten nämä ovat verrattavissa oikeisiin julkisuuden henkilöihin ja heidän julkisuuskuvaansa.

2. Tutustukaa seuraaviin teksteihin suomalaisista naisnäyttelijöistä. Minkälaisia ajatuksia nämä tekstit teissä herättävät? Minkälainen on kirjoituksen tyyli, minkälaisiin asioihin tekstissä on keskitytty? Mitä näyttelijät kertovat työstään ja ammatinvalinnastaan? Pohtikaa myös, onko lehtijutussa asiallista kommentoida esimerkiksi näyttelijän ulkonäköä. Pohtikaa vielä, mitä itse tekisitte tilanteessa, jossa teidät on asetettu jollain tavalla ikävään valoon tai teistä olisi kerrottu asioita, jotka eivät pidä paikkaansa. Yrittäisittekö oikaista asian vai antaisitteko asian olla?

Gloria: ”Kantaaottava näyttelijä Krista Kosonen: ”Kun puhe esimerkiksi rasismista kovenee, pitäisi äänen nousta myös toisella puolella”

MTV: ”Kuva: Krista Kosonen juhli Shanghaissa – raskaus näkyy jo selvästi”

Yle: ”Laura Birn pitää kiinni yksityisyydestään, eikä usko yhdenkään roolin menneen sivu suun sen takia – "Ainoa, joka voi minua suojella, olen minä"

Kotiliesi: ”Näyttelijä Pihla Viitala: ”Agentti kehotti minua tekemään abortin”


Kirjailijan elämää

3. Tutustukaa seuraaviin artikkeleihin, joissa pohditaan ja ruoditaan kirjailijan elämää. Keskustelkaa tekstien pohjalta, miten elokuvan Eeron tuskailut uuden romaanin parissa vertautuvat oikeiden kirjailijoiden elämään. Pohtikaa myös, mikä saa ihmisen tarttumaan ammattiin, jossa tulevaisuus saattaa näyttää hyvinkin epävarmalta.

4. Keskustelkaa lisäksi, minkälaisia tulevaisuuden haaveita teillä itsellänne on työn suhteen, ja miten työmaailma on muuttunut viime vuosien aikana ja tulee muuttumaan tulevaisuudessa.

Anna: ”Miten ihmisestä tulee kirjailija? Kolme esikoiskirjailijaa kertoo, miten heidän haaveensa toteutui”

Nuori Voima: ”Kun kirjailija katoaa”

Apu: ”Onko kirjailija Suomen vaikein ammatti?”