keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Barns rättigheter och ungas välmående

Uhma (2025). Kuva: Kerttu Hakkarainen ©RabbitFilms

1. Bekanta dig med FN:s barnkonvention. Läs om barnkonventionen här:

Vilka av barnets rättigheter syns i filmen, och hur efterlevs de? Vilka av barnets rättigheter märker du av i din vardag och i din närmiljö?

Läs gärna mer om barns rättigheter och stödorganisationer:
IVO: https://www.ivo.se/
Bris: https://www.bris.se/
Barnrättsbyrån: https://barnrattsbyran.se

2. Titta på intervjun om Motstånd, gjord med kurator Anneli Öhrling från Bris. Bris, Barnens rätt i samhället, är en ideell medlemsorganisation och allt deras arbete utgår från FN:s barnkonvention. Bekanta dig också med deras verksamhet: https://www.bris.se/

Länk till intervjun: https://youtu.be/CWzsZj28VDQ

  • Vad kan du göra, om du som ung märker att dina rättigheter kränks?
  • Vad säger Anneli att vuxna kan göra för att hjälpa unga att må bättre?
  • Vem är det som har ansvar för översynen av socialtjänstens arbete i Sverige?

3. Ta reda på vilka grunder det finns för att barn ska omhändertas. Läs mer t.ex. på Socialstyrelsens hemsidor: https://www.socialstyrelsen.se/om-socialtjansten/fragor-och-svar/
På vilka grunder tycker du att man omhändertar Vilma i filmen? Varför tror du att Vilma egentligen beter sig som hon gör? Vilka är grundorsakerna bakom beteendet?

4. Försök minnas scenen i filmen då Vilma hamnat i isolation och hon ser vatten läcka in under dörren.

  • Vilka personer i filmen tycker du att upplever ångest? Hur syns ångesten hos de olika människorna, hur reagerar de? Tänk också på de vuxna personerna.
  • Diskutera med en kompis: Har ni själva någonsin upplevt ångest? Hur har ni hanterat det? Varifrån kan man söka hjälp om man känner ångest?

Slutligen

Det är viktigt att förstå att de händelser och omständigheter som visas i filmen utgör endast en del av socialtjänstens arbete. Motstånd är baserad på verkliga händelser, och den visar en bild av den form av socialtjänstens verksamhet som kallas placering, d.v.s. att socialtjänsten omhändertar den unga så den får bo någon annanstans än med sin familj. Dramafilmen berättar en historia där händelser och karaktärer har skapats för filmen. I verkligheten omfattar socialtjänsten en enorm mängd olika stödformer och hjälpsamma aktörer, varav många lyckas med sitt arbete.