keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

1. I filmen insjuknade familjens pappa i en ärftlig sjukdom, Huntingtons sjukdom. Använd länken nedan och läs om sjukdomen och fundera över hur sannolikt det är att man ärver sjukdomen.

På distansgymnasiets biologikurs Cell och ärftlighet fördjupar man sig i ärftlighet.  Här hittar du mer information om kursen:

Wikipedias definition på Huntingtons sjukdom: “Huntingtons sjukdom (morus Huntington), tidigare Huntington chorea, är en ärftlig sjukdom med fullständig genomslagskraft och som förorsakar dementi och ofrivilliga rörelser. Sjukdomen är allmännare i t.ex. Nordamerika och Västeuropa än i Finland. Sjukdomen är uppkallad efter den amerikanska läkaren George Huntington.

I allmänhet uppkommer symptomen i 35–50 års åldern, mera sällan hos barn. De ofrivilliga och knyckiga rörelserna förekommer i ansiktet, i kroppen och i extremiteterna och personen blir klumpig. Dementi kännetecknas av, förutom minnesstörningar, ett tydligt drag av irritation och ändrad personlighet. Hos barnpatienter kan det också förekomma muskelstelhet.

Genom en positronemissionstomografi kan man redan innan symptomen uppstår upptäcka ändringar i ämnesomsättningen.  Med datortomografi eller magnetröntgen kan man under senare sjukdomsskeden konstatera förtvinad vävnad, dvs. atrofi i vissa basalganglier. Den avvikande genen kan med största sannolikhet identifieras och det är möjligt att med ett prov från moderkakan bedöma fostrets risk att insjukna i sjukdomen.

Det finns inte något botemedel för Huntingtons sjukdom.  Sjukdomen leder till döden efter 15-30 år från det man har insjuknat. Man kan nog lindra de ofrivilliga rörelserna med läkemedel.  Vården av dementin följer de allmänna vårdprinciperna för dementi.  Man behöver också rådgivning gällande ärftlighet.  Frågan om i vilket skede patienten bör bli medveten om att han/hon har insjuknat i den här obotliga sjukdomen och att hans/hennes barn löper en risk på 50 % att insjukna har orsakat medicinetiska problem. (http://fi.wikipedia.org/wiki/Huntingtonin_tauti)

Mer information om sjukdomen: http://www.parkinson.fi/sairausryhm%C3%A4t/huntingtonin-tauti/perustietoa

2. a) Ärftlighet och släktrötter är ett av filmens centrala teman. Gör upp ett släktträd för familjen Kuurna på basis av de uppgifter ni fick om familjen i filmen. Hitta sedan på flera utomstående grenar och rötter till släktträdet. Gör också upp ett eget släktträd så långt det är möjligt.  Fundera över vilka egenskaper ni har ärvt av era föräldrar eller mor/farföräldrar?  Fundera också över vilka egenskaper som är ärftliga och varför det är viktigt att känna till de egna rötterna.  Diskutera hemma om er släkts rötter.

Ordstäv om släktskap

1. a) Varifrån kommer uttrycken: ”släkten är värst”, familjen är värst”, ”äpplet faller inte långt från trädet”, ”namnet gör inte mannen värre”, ”familjen är bäst”, ”vänner kan man välja, släktingar inte”, ”skomakarens barn är alltid utan skor”.  Hitta själva på fler.

b) Filmens regissör Saara Saarela har sagt ”de egna rötterna kan aldrig vara fel, högst bara lite sneda.” Vad tror ni detta kan betyda?