keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Vaiana on tietokoneella tehty CH3D-animaatio. Tämä tarkoittaa, että tietokoneella luodut hahmot näyttävät kolmiulotteisilta verrattuina perinteiseen kalvoille käsinpiirrettyyn animaatioon (vertaa esimerkiksi Ghibli-animaatiot).

1. Disneyn vanhat animaatiot ovat kalvoille piirrettyjä. Verratkaa esimerkiksi Disneyn Tuhkimoa Vaianaan. Miten animaatio ja sen hahmot eroavat, kun animointitekniikka on erilainen? Kummasta pidät enemmän ja miksi?

2. Mauin keho on täynnä tatuointeja, jotka joissakin kohtauksissa alkavat elää. Tällainen animointi animaatioelokuvan sisällä on yleinen tekniikka. Joskus esimerkiksi kahvimukin piirros alkaa elää, kun animaatiohahmo ottaa sen käteensä. Miten tatuointien ”herääminen eloon” luo huumoria elokuvaan? Millaisia asioita Maui kertoo tatutointiensa avulla?

Animaatioissa henkilöt luodaan animoimalla, mutta heidän äänensä tekevät ääninäyttelijät. Ääninäyttelijän valinta on tarkkaa työtä: hänen äänensä ja puhetapansa on sovittava yhteen animoidun henkilöhahmon kanssa. Lisäksi hänen on sovitettava puherytminsä animaatiohahmon suunliikkeisiin. Disney-animaatioiden äänien tekemiseen on löydettävä laulutaitoisia ääninäyttelijöitä. Disney on hyvin tarkkaa siitä, että eri kieliset versiot vastaavat hahmoja, ja esimerkiksi Suomesta on lähetettävä suunniteltujen ääninäyttelijöiden ääninäytteet Disneylle Hollywoodiin hyväksyttäviksi.

3. Valitkaa eri ryhmille henkilöhahmo Vaianasta: Vaiana, Maui, Heihei ja Vainan perhe (isä, äiti, isoäiti). Miten heidän äänensä eroavat toisistaan? Millaisia luonteenpiirteitä ja piirretyn hahmon ulkoista hahmoa heidän äänellään ilmaistaan?