keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Oppimateriaalin teemoja: Romanian uuden aallon elokuvat ja ohjaajat, moraalinäytelmä, elokuvan tyyli, elokuvan naishahmot, koulutuksen tärkeys.

Oppimateriaali on suunnattu lukioon ja muihin toisen asteen oppilaitoksiin.

Synopsis: Lääkärin tytär Eliza joutuu päällekarkauksen ja mahdollisen raiskausyrityksen uhriksi tärkeän pääsykokeen aattona. Koulumenestyksen piti olla pääsylippu parempaan tulevaisuuteen ja englantilaiseen yliopistoon.

Seuraavan sukupolven onnella ei ole mitään hintaa. Vai onko? Viisikymppinen isä Romeo on valmis kiertämään sääntöjä, vain tämän kerran, kuten usein ajatellaan. Petos johtaa vääjäämättä seuraavaan. Virhettä peitellään uudella. Vääryyksille voi halutessaan aina löytää tekosyyn. Pienten petosten verkosta kasvaa vääjäämättä vaihtoehtoinen eettinen systeemi.

Seuraava sukupolvi ei välttämättä halua enää elää samalla tavalla. Loppukuvat Elizan koulun pihalla huokuvat toivoa. Onni ei välttämättä piileskele missään kaukana. Tulevaisuus on omissa käsissä.

Elokuvan Valmistujaiset on ohjannut, kirjoittanut ja tuottanut vuonna 1968 syntynyt romanialainen Cristian Mungiu. Hän opiskeli kirjallisuutta synnyinkaupungissaan Lasissa. Työskenneltyään valmistumisensa jälkeen opettajana ja toimittajana hän jatkoi opintojaan ja opiskeli elokuvaohjausta Bukarestissa. Hänen ensimmäinen pitkä elokuvansa Occident valmistui vuonna 2002. Viisi vuotta myöhemmin hän kirjoitti ja ohjasi elokuvan 4 kuukautta, 3 viikkoa, 2 päivää, joka voitti Cannesissa Kultaisen palmun -palkinnon. Vuonna 2012 hän voitti parhaan käsikirjoituksen palkinnon Cannesissa elokuvallaan Yli vuorten, joka sai myös Oscar-ehdokkuuden. Elokuvan naisnäyttelijät, Cristina Flutur ja Cosmina Stratan, jakoivat parhaan naisnäyttelijän palkinnon. Valmistujaiset toi Mungiulle parhaan ohjaajan palkinnon Cannesissa vuonna 2016.

Oppimateriaalin on laatinut Ph.D. Hanna Maria Laakso.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Materiaali on julkaistu vuonna 2017. Linkit on tarkistettu 27.1.2017.

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Valmistujaiset

Petos johtaa vääjäämättä seuraavaan. Virhettä peitellään uudella. Vääryyksille voi halutessaan aina löytää tekosyyn. Pienten petosten verkosta kasvaa väistämättä vaihtoehtoinen eettinen systeemi – mutta seuraava sukupolvi ei välttämättä halua enää elää samalla tavalla.

Alkuperäinen nimi:
Bacalaureat
Julkaisuvuosi:
2016
Pituus:
127 min.
Genre(t):
Levittäjä:
Cinema Mondo
Tuotantomaa(t):
Romania, Ranska, Belgia
Ohjaus:
Cristian Mungiu
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Adrian Titeni, Maria-Victoria Dragus,