keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Pysähtyneisyys

Mungiu antoi elokuvalleen työnimen "Family photos". Analysoi elokuvan alkua, jossa nähdään Romeon perheen koti. Olohuoneessa nähdään perhekuvia, kuitenkin niin kaukaa, että ihmiset eivät ole tunnistettavissa. Vakaa kamera kuvaa huonetta lähes liikkumattomana ikään kuin korostaen tilan ja ylipäätään elämän stabiilisuutta. Kuten valokuvat, joissa aika on pysähtynyt, ikään kuin jäädytetty, koti näyttäytyy tässä esittelyotoksessa paikalta, jossa aika on pysähtynyt: elämä ei kulje eteenpäin. Hiljaisuuden rikkoo pian ikkunaan heitetty, ikkunalasin särkevä kivi. Ikkuna, joka on toiminut ulkomaailman ja kodin rajana, on rikottu. Ulkomaailman pahuus tunkeutuu perheen elämään. Tästä elokuva alkaa. Pian nähdään, miten ulkomaailman pahuus tulee vieläkin lähemmäksi, käsinkosketeltavaksi, kun Eliza pahoipidellään matkalla kouluun.

Moraalinäytelmä

Elokuvasta kirjoitetusta kritiikissä usein toistuvasti todetaan elokuvan olevan moraalinäytelmä. Moraalinäytelmä (morality play) nousi keskiajalla tärkeäksi allegoriseksi näytelmämuodoksi. 1400- 1500 luvun Euroopassa maalliset moraalinäytelmät syrjäyttivät mysteerinäytelmät, joista ne kehittyivät. Moraalinäytelmissä päähenkilö edustaa ihmiskuntaa tai jotakin sosiaalista osaa siitä, muiden hahmojen jakautuessa hyvän ja pahan ruumillistumiin. Usein näytelmät sisältävät jonkinlaisen opetuksen tai ajatuksen hyvästä käytöksestä ja hyvyydestä.

  • Miten mielestäsi elokuvassa Valmistujaiset Mungiu tarkastelee hyvyyttä ja pahuutta ja niiden kompleksista suhdetta? Ovatko jotkut henkilöhahmoista mielestäsi selkeästi hyviä tai pahoja vai onko rajaa mahdollista vetää? Missä mielestäsi kulkee hyvyyden ja pahuuden raja?

Ilottomuus

Elokuvan yleissävynä vallitsee tietynlainen ilottomuus ja elottomuus sekä epätoivo, joka personifioituu juuri yksittäisissä henkilöhahmoissa.

Analysoi Elizaa näyttelevän Maria-Victoria Dragusin näyttelijäsuoritusta kiinnittäen huomiota kasvonilmeisiin ja eleisiin sekä kehonkieleen.

  • Mistä Eliza mielestäsi unelmoi?
  • Mitä Eliza pelkää?
  • Miten näyttelijäsuoritusta käytetään kuvaamaan näitä tunnetiloja?
  • Missä vaiheessa elokuvaa Elizan kasvoilla nähdään hymy? Saammeko ylipäänsä tietää Elizan ajatuksista ja tunteista vai keskittyykö Mungiu mielestäsi ennemminkin kuvaamaan Elizan isän Romeon ajatuksia tyttärestä ja tämän onnellisuudesta?