keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Saimaannorppa on yksi maailman harvinaisimmista hylkeistä ja sen historia on mielenkiintoinen. Norpat elivät ensin Itämeressä, jonka luonne vaihteli viimeisen 15 000 vuoden aikana suolaisen meren ja makean järven välillä. Toisinaan Itämeri oli yhteydessä mereen ja välillä vedenpinnan laskun ja maankohoamisen myötä yhteys katkesi. Saimaa oli aluksi yhteydessä Itämereen, kunnes yhteys katkesi maankohoamisen myötä noin 8000 vuotta sitten, jolloin saimaannorppa jäi eristyksiin Saimaalle. Saimaannorpan täytyi sopeutua uuteen ympäristöönsä, jonka vedet olivat sokkeloisemmat ja sameammat. Näin norpalle kehittyi muita hylkeitä suuremmat silmät ja aivot.

1. Saimaannorppia on nykyään noin 370-380 yksilöä. Norppa kohtaa monia uhkia. Selvittäkää saimaannorpan suurimmat uhat ja kuinka ihminen pyrkii suojelemaan saimaannorppaa. Keskustelkaa voiko teidän luokkanne auttaa saimaannorppia jollain tavalla. Voitte myös tutkia lähiluonnon lajeja ja kuinka voitte auttaa niitä. Voitte esimerkiksi rakentaa linnunpönntöjä, lepakkopönttöjä tai syksyllä siilien talvipesiä.

2. Tutustukaa saimaannorpan elämään eri vuodenaikoina ja tehkää neljän kuvan sarjakuva, jolloin piirrätte saimaannorpan jokaisena vuodenaikana.

3. Jokaisella saimaannorpalla on oma yksilöllinen kuvionsa. Kuvio on kuin sormenjälki, jonka avulla saimaannorpan voi tunnistaa. Tutkikaa saimaannorpan kuvioita, piirtäkää ja maalatkaa saimaannorppia. Voitte myös tehdä luokan kanssa yhteisen saimaannorpan. Jokainen taiteilee sivun verran saimaannorpan kuviota. Osan luokasta voi laittaa tekemään norpalle pään ja pyrstön. Muotoilkaa päästä, pyrstöstä ja kuvioista suuri saimaannorppa luokan seinälle tai koulun käytävälle. Norpan viereen voi kirjoittaa pienen esittelytekstin saimaannorpasta tai norpalle puhekuplan.

Voitte keväällä tarkkailla WWF:n Norppaliveä oppituntien ohella.

Lisätietoa saimaannorpasta löytyy Luontoon.fi -sivustolta.