keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Piirroselokuvassa käydään läpi monenlaisia tunnetiloja, kuten; kalasaaliista innostumista, kettujahdin nostattamaa jännitystä ja odotusta, Jussi-kukon aiheuttamaa riemastusta ja haltioitumista kanoissa, samalla kun Viiru oli lähinnä kiukkuinen ja mustasukkainen. Pesosen loukkaantuminen juuri ennen joulua aiheutti harmia, pettymystä, mutta lopulta iloisen yllätyksen kautta syvän onnen tunteen. Entä miltä tuntui se jakso, jossa Pesonen vain murjotti ja ärisi, kunnes Viiru onnistui huiputtamaan ukkoa?

a. Istukaa piirissä ja kokeilkaa ilmein ja elein erilaisia tunnetiloja. Millainen olisi iloinen Viiru-kissa? Entä miltä se näyttäisi surullisena, kiukkuisena, yllättyneenä, pelokkaana, epätoivoisena… Seuraavaksi lähtekää liikkeelle. Ohjaaja ehdottaa eri tunnetiloja, joissa Viiru-kissat kulkevat: surullisesti, iloisesti, pettyneesti, pelokkaasti, kiireisesti, rohkeasti, jne.. Jos olisitte Pesosen kanoja, kuinka silloin liikkuisitte? Kokeilkaa olla kanoja eri tunnetiloissa. Jatkakaa liikkumista tilassa siten, että ohjaaja ehdottaa erilaisia tapoja liioitella liikkumista, kuten kävellään varpaillaan, kyykyssä, jalat sisäänpäin tai ulospäin käännettyinä, leuka pystyssä, takapuoli pystyssä, kädet ylhäällä, sivuilla jne… Lopuksi laittakaa musiikkia soimaan niin, että lapset saavat liikkua vapaasti musiikkiin eläytyen.

b. Piirtäkää elokuvasta. Keskustelkaa kuvien perusteella keitä kuvissa on ja mihin elokuvan tapahtumiin tai tilanteiseen ne liittyivät? Keskustelkaa yhdessä elokuvasta; mikä pelotti, mikä oli hauskinta, jännittävintä tai surullisinta.

c. Onko sinulle käynyt koskaan niin, että olet herännyt aamulla huonolla tuulella ts. olet noussut väärällä jalalla? Oletko joskus ollut kateellinen kaverille tai siskollesi/veljellesi? Oletko joskus kokenut mielestäsi sellaista vääryyttä jossain asiassa, että sinua on kiukuttanut oikein kovasti? Miten olet selvinnyt sellaisista tilanteista? Miten Viiru sai Pesosen huonotuulisuuden pois?

d. Tutkikaa Viiru ja Pesonen -kirjojen kuvia. Etsikää ja tunnistakaa niistä erilaisia tunnetiloja piirroshahmojen ilmeiden ja asentojen perusteella. Keskustelkaa yhdessä mihin tapahtumiin eri tunnetilat liittyvät. Tehtävää voidaan käyttää myös a-tehtävässä virikkeenä.