keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

1. a. Varje barn får hälften av en bild, vars motiv har något med de olika årstiderna att göra. I tur och ordning berättar barnen vad hennes eller hans bild föreställer. På basen av det de andra hör, försöker de reda ut om de själva har bildens andra halva. Då paret hittas, går turen till följande.

Fundera tillsammans vad man egentligen menar med årstider. Vilken årstid är det nu? Hur ser man det?

b. Dra er till minnes olika saker och små detaljer som berör årstiderna, genom leken Ett skepp kommer lastat. ”Ett skepp kommer lastat med sådant som handlar om vintern. Ett skepp kommer lastat med sådant man gör på våren o. s. v.

c. Bygg en stor årstidscirkel på väggen. Skriv månadernas namn vid de rätta årstiderna. Tillfoga en färg- eller bildsymbol vid rätt tidpunkt i varje årstid.

d. Sjung sånger som handlar om årstiderna och månaderna, t.ex.:

  • Nu är det vinter
  • Vintern rasat
  • I sommarens soliga dagar
  • Höstvisa
  • Månaderna

2. Årstiderna

a. Diskutera filmen med hjälp av bilderböckerna. Studera böckernas konvolut. Vad har Findus och Pettson för sig på bilderna? Dela in er i grupper och hitta på egna små berättelser utgående från konvoluten. Under vilka olika årstider utspelar sig filmens berättelser? Hur ser ni det? Vad gör Findus och Pettson under de olika årstiderna? Teckna bilder utgående från filmens olika berättelser och fäst dem på er årstidskalender. Ni kan också använda teckningarna från uppgift 4.b.

b. Vad kan man göra på vintern? Exempel på vintersysslor utomhus:

Vems är spåren?

Gå ut och leta spår i snön. Hittar ni spår på gården, som kan vara Findus eller Pettsons? Vilka spår är människo- och vilka djurspår? Hur har spåren kommit till, som t.ex. bildäckens eller stövlarnas? Känner ni till djur utgående från spåren?

Lek: En av de vuxna går i snön, lämnar spår och gömmer sig. Barnen spårar och försöker hitta personen.

Att måla snö

Bygg ett stort snöslott tillsammans. Måla bilder av fiskar på snöslottets väggar. Snö kan man måla med färgat vatten. Flytande flaskfärg går bra. Blanda ungefär 2 matskedar färg i 3 liter vatten. För målandet kan ni använda vanliga penslar. Det lönar sig att blanda tillräcklig mängd färgvatten innan ni börjar jobba.

Forma olika fiskar av snö. Massa av snö och vatten kan också färgas och användas till att bygga och modellera. Snömassan kan ni blanda i en hink så, att ni blandar 1 liter färgvatten i en 5-litershink. Fyll sedan hinken med snö, tills ni får en lämplig massa att forma för hand eller med spade.

Obs! Skydda vid behov era kläder med regnkläder.

c. Vad kan man göra utomhus på våren och hösten? Exempel på sysslor:

Fotografleken

dela in er parvis så, att två barn står bakom varann. Barnet framför är kameran och barnet bakom är fotografen. Fotografen för ”kameran” med förbundna ögon eller med händerna för ögonen fram till ett lämpligt landskap eller ett motiv, och öppnar kamerans ögon. Kameran ser en kort stund på motivet, ögonen täcks för igen och kameran leds fram till följande motiv. Efter tre bilder byter man plats. Det är bra att påminna barnen om att kameran måste transporteras varsamt.

Hur känns det?

Sök och känn på olika saker i naturen. Sök något som kunde kännas lika mjukt som Findus päls, lika strävt som Pettsons skäggiga haka, lika slätt som ett hönsägg o. s. v.. Hitta tillsammans på mer att känna på utgående från filmens föremål. Känn på sakerna också med slutna ögon.