keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

a. Vilken färg har isen? Vilka färger kan beskriva köld? Är snön alltid vit? Diskutera vilka färger som känns kalla, vilka som känns varma.

Placera ut på bordet olika färgkritor, ritpapper och t.ex. bilder som vykort eller tidningsurklipp. Dela in dem i kalla och varma. Placera i en egen grupp de färger, ni inte är riktigt säkra på. Diskutera tillsammans vad ni kunde beskriva med de olika färgerna, om ni tycker de är kalla eller varma.

b. Den påhittige Pettson sågade de djupfrysta fiskarna till fiskbitar och byggde tillsammans med Findus en igloo av dem. Bygg en bildvägg med ”frysta fiskar” av era fiskarbeten.

Fiskbilder med stearinljus eller vaxkritor

Ni behöver: vitt ritpapper i storlek A4, stumpar av stearinljus eller vaxkritor i vitt och pastell, blå vattenfärg, en vattenkopp och penslar.

Teckna på papperet fiskar antingen med ljusstumparna eller de vita och pastellfärgade kritorna. Ju kraftigare ni tecknar, desto mer imponerande blir resultatet. Lavera till slut fiskarna med olika nyanser av den blå vattenfärgen.

Frottage-fiskar

Ni behöver: vitt ritpapper i storlek A4, bitar av förpackningskartong, vaxkritor i kalla färger samt ”blå-stick”.

Klipp fiskfigurer ur kartongen. Placera fiskfigurerna under det vita papperet som ni fäster i bordet med blå-stick. Gnugga med en lutad krita över papperet så, att fiskfigurerna avtecknas. Till slut kan ni färglägga några detaljer i bilden med vit vaxkrita.