keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Päätöksenteko ja itsemääräämisoikeus

1. Selvitä seuraavien käsitteiden sisältö:

  • Subjektius
  • Autonomia
  • Itsemääräämisoikeus
  • Tuettu päätöksenteko

2. Jos olisit itse avustajana Villen matkalla, mitä tekisit mahdollisesti toisin? 

3. Miten Villen päätöksentekoa ja itsemääräämisoikeutta elokuvassa tuetaan, entä miten rajoitetaan?

4. Oletko itse haaveillut jonkin mahdottomalta tuntuvan asian tekemisestä, mitkä asiat ovat olleet esteenä unelman toteuttamisessa? Oletko ollut tilanteessa, jossa päätöksenteko on ollut poikkeuksellisen vaikeaa? Mitä kunnollinen päätöksenteko edellyttää?

Lue vammaisen itsemääräämisoikeudesta ja tuetusta päätöksenteosta täältä.
 

Lisätietoa – AMC – moniniveljäykistymä

AMC:lle on ominaista nivelissä esiintyvät virheasennot. Arthrogrypoosi eli niveljäykistymäsairaus on yhteisnimitys noin sadalle viidellekymmenelle eri sairaudelle. Näillä jokaisella on omat ongelmansa, hoitotapansa, ennusteensa ja periytymistapansa. Useissa eri nivelissä esiintyvät jäykistymät ja virheasennot ovat ominaista niveljäykistymille. Virheasennot voivat olla ylä- tai alaraajoissa. Usein oireita on molemmissa. Vaikeusaste ja muiden niveloireiden esiintyvyys vaihtelee. Niveljäykistymiä on kuitenkin useammassa kuin kahdessa eri kehon osassa. AMC on termi, jota käytetään, kun vastasyntyneellä todetaan nivelten jäykistymiä ja virheasentoja.

AMC ei ole etenevä sairaus. Hoidon onnistumiseen tarvitaan paljon kuntoutusta ja ortopedisia toimenpiteitä. Niveljäykistymä voi kehittyä neljästä eri perussyystä. Nämä ovat lihastauti eli myopatia, hermotauti eli neuropatia, sidekudossairaus ja ulkonainen mekaaninen syy. Lihastauti, hermotauti ja sidekudossairaus liittyvät perintötekijän mutaatioon eli geenivirheeseen. Mekaaninen syy voi olla pienikokoinen ja epänormaalin muotoinen kohtu tai niukka lapsiveden määrä. Näiden seurauksena sikiön jäsenet ovat joutuneet pitkäaikaiseen puristukseen.
Lähde: elokuvan lehdistötiedote