keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Olennainen osa Mitsuhan elämää on hänen roolinsa shintopyhäkkösuvun jälkeläisenä. Suvussa on ollut shintopappeja sukupolvesta toiseen ja Mitsuhan koti on shintotemppelin yhteydessä. Suvun rooli kylässä on jatkaa satoja ja tuhansia vuosia vanhoja paikallisia rituaaleja. Isoäiti kertoo, että syy rituaaleihin on kadonnut, mutta muoto säilynyt.

Mitsuhan rooli suvun perillisenä on suorittaa nuorille temppelineidoille (miko) määrätty rituaali, jossa tuotetaan sakea jumalille annettavaks fermentoimalla riisi neidon sylljellä. Näin riisi alkaa käydä alkoholiksi. Mitsuhan ja hänen luokkakavereidensa mielestä rituaali on nolo. Rituaali on tähän elokuvaan keksitty shintouskontoon liittyvä luonnon lepyttämis- ja hyvän riisisadon turvaamisrituaali, joita on erilaisia eri seuduilla Japanissa. Sinänsä sakea uhrataan Japanissa mm. kaatamalla sitä suvun vainajien hautakiville ja laittamalla sitä kotialttarille vainajan nautittavaksi. Itomorin kylässä on myös tyypillinen japanilainen perinteinen festivaali eli matsuri, jonka aikaan komeetan aiheuttama tuho ajoittuu. Lisää Japanin uskonnoista voit lukea Siskokset-elokuvan oppimateriaalista.

Toisten uskontojen rituaalit ja jokapäiväiseen elämään liittyvät säännöt näyttävät usein oudoilta, esimerkiksi kristittyjen ehtoollinen voi olla outo rituaali jostain muusta kulttuuripiiristä tulevalle.

  • Mitä erilaisia rituaaleja eri uskonnoissa on? Mitkä niiden alkuperäiset merkitykset voivat olla?
  • Miksi erilaisia rituaaleja on syntynyt uskontoja harjoittavien parissa?
  • Tärkeä sana tässä elokuvassa on musubi, sitominen, yhteen kietoutuminen. Se tulee esille useissa elokuvan kohtauksissa myös visuaalisina symboleina. Mitä ne ovat? Millaisiin kohtauksiin ne liittyvät? Miten isoäiti käsittää yhteen sitomisen vanhemman sukupolven näkökulmasta? Miten yhteensitominen ilmenee puolestaan Takin ja Mitsuhan tarinassa?