Opettajalle: Elokuvan jälkeen
1. Yrittäkää muistaa kaikki elokuvassa esitetyt eläinlajit ja verratkaa tietoja ennen elokuvaa tehtyihin listoihin.
> kts lajilistaus liitteenä.
2. Muistelkaa sademetsän äänimaailmaa? Mitkä äänet jäivät erityisesti mieleen?
> mm. erilaisten hyönteisten ääniä, sateen ropinaa, ukkosen ääntä, apinoiden ääntelyä, sammakoiden kurnutusta ja vihellystä, papukaijojen ja muiden lintujen ääniä…
3. Miten sademetsä eroaa suomalaista metsästä?
> ilmasto, kasvillisuus ja sen rakenne, kosteus, lämpötila, lajimäärä, vuodenajat, äänimaailma, värikkyys, myrkyllisyys jne.
> puulajien määrä, kerroksellisuus, vuodenaikojen vaihtelu, värikkyys
4. Elokuvan päähenkilö, kapusiiniapina nimeltä Sai, oli aluksi pelokas uudessa ympäristössä, miksi? Miten se ilmeni?
> säikkyi ääniä, varovaista tutustumista, sateen ja ukkosen yllättäessä palasi tuttuun ja turvalliseen kuljetushäkkiinsä
5. Sai-apina oli aiemmin elänyt erillään muista apinoista ja lähinnä ihmisten kanssa. Ovatko kapusiiniapinat yksineläjiä myös luonnossa? Nimeä jokin elokuvassa esiintynyt ja selkeästi yksin elävä ja saalistava otus sademetsästä.
> kapusiiniapinat elävät perhelaumoissa, eli eivät viihdy yksin… Elokuvassa esiintyi mm. jaguaari, joka on yksineläjä, samoin isot käärmeet.
6. Mitä kaikkea Sai-apina söi viidakossa? Millaisia ongelmia sillä oli uuden ravinnon kanssa, mikä syötävä teki sen sairaaksi?
7. Oliko Sai: a) kasvinsyöjä, b) sekasyöjä, c) hyönteissyöjä, d) lihansyöjä
8. Mistä ja miten myrkyllinen ravinto jää sitä syövän eläimen mieleen?
> myrkylliset sienet, joissa hallusinogeenisiä vaikutuksia… sienten punainen väri toimii varoituksena ja eläimet oppivat kerran kokeiltuaan välttämään samannäköisiä sieniä… ja muitakin voimakkaanvärisiä asioita.. Eli oppimista yrityksen ja erehdyksen kautta.
9. Mainitse joitain sademetsässä eläviä myrkyllisiä otuksia ja pohdi, mitkä ominaisuudet ovat näille tyypillisiä.
> nuolimyrkkysammakot (kirkkaat värit), myrkkykäärmeet (monet kirkkaanvärisiä), jotkin hämähäkit
10. Sai-apina oli kasvanut ihmisten parissa ja vasta sademetsässä se tutustui lajitovereihinsa. Miten Sain suhde ihmisiin muuttui sademetsäkokemusten myötä?
> elinpiiri laajeni kerta heitolla (mutta alussa Sai turvautui kuitenkin tuttuun ja turvalliseen häkkiin kun suuri maailma alkoi pelottaa), oppi etsimään itse ruokaansa, tutustui lajitovereihin, oppi pakenemaan petoja, uteliaisuus ihmisiäkin kohtaan kuitenkin säilyi
11. Miksi Sai ei enää palannut ihmisten pariin, vaikka sitä siihen houkuteltiinkin?
> oli oppinut elämään apinan elämää… ja muita vapaamuotoisia perusteluja tähän… 🙂
12. Miten ihmiset hyödynsivät ja muuttivat sademetsää? Mitä seurauksia tällaisesta sademetsien käytöstä on eläimille?
> kaskiviljelyä: puita kaadettiin ja hakkuualuetta poltettiin, jotta maa muuttuisi hedelmällisemmäksi ja viljely onnistuu paremmin… Sademetsän maaperä ei ole erityisen hedelmällistä, joten kaskettu metsänpohja on käyttökelpoinen enintään muutaman vuoden.
> eläinten elintilaa ja ympäristöä muuttuu ja katoaa, kun metsää kaadetaan