keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Ennen elokuvan katsomista

1. Millaisia mielikuvia tulee mieleen sanasta Australia? Mitä tiedätte Australiasta ja sen historiasta? Keitä siellä asuu? Millaista luontoa ja millaisia eläimiä Australiassa on? Mitä nähtävyyksiä Australiassa on? Millaisia stereotypioita ja kliseitä liittyy Australian luontoon ja asukkaisiin?  

Australian luonnosta tunnetaan usein eukalyptuspuut, kengurut, koalat ja muut pussieläimet sekä krokotiilit. Maasto on suurelta osin karua aavikkoa. Tunnettuja nähtävyyksiä ovat Sydneyn oopperatalo sekä valtava kivimuodostelma nimeltä Uluru (aiemmin tunnettu nimellä Ayers Rock). Australian asuttivat alun perin aboriginaalien esi-isät, mutta 1770 mantereesta tuli IsoBritannian alusmaa ja sinne perustettiin rangaistussiirtokunta. Australia-kliseet liittyvät kenguruihin, aboriginaaleihin bumerangeineen ja Australian valkoihoisiin pahatapaisina vankien jälkeläisinä.
 
2. Oletteko lukeneet elokuvasta etukäteen jotain lehdistä tai netistä? Mitä lajityyppiä se niiden  mukaan edustaa?  
 
Lisätietoa elokuvasta
Australia on kaikkien aikojen kallein Australiassa tehty elokuva. Australiasta kotoisin oleva ohjaaja Baz Luhrmann on aiemmin ohjannut muun muassa 
modernisoidun version Romeosta ja Juliasta (1996) sekä musikaalin Moulin Rouge (2001).  Helsingin Sanomien Nyt-liitteen (51-52/2008) haastattelussa Luhrmann kertoo Australia-elokuvan lähtökohdista. Ohjaaja sanoo nauttineensa lapsena musikaaleista, mutta myös historiallisista seikkailuelokuvista, kuten Arabian Lawrence, Ben Hur ja Tuulen viemää. Australiaan hän on hakenut vaikutteita myös "vanhan ajan romanttisista seikkailuista", sellaisista kuin Casablanca ja Afrikan kuningatar. Australiaa Luhrmann kuvailee "viiden ruokalajin illallisena", jossa sekoitetaan monia aineksia (genrejä), mutta jonka lopputulos on kuitenkin herkullinen "suuren luokan elokuvakokemus".  
 
Luhrmann kuvasi elokuvaan kolme erilaista lopetusta. Hän leikkasi elokuvasta ensin toisenlaisen version, jossa Drover kuolee lopussa. Testikatseluista saadun palautteen ja studion vaatimusten vuoksi hän päätti jättää Droverin sittenkin eloon.  
(Lähteet: Herald Sunin verkkolehti, http://www.news.com.au/heraldsun/story/0,21985,24627794-5006023,00.html ja Wikipedia,http://en.wikipedia.org/wiki/Australia_(2008_film) )