keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

A. Bambi hade också fiender. Fundera på hur det är att vara någons kompis, och hur det är att vara fiender. Djuren i skogen måste hela tiden vara på sin vakt så de inte skulle bli någons byte. Vilka olika fiender har skogens djur?

B. Vakthundsleken. Vakthunden lägger sig att sova mitt i ringen, med slutna ögon och en klocka eller en bjällra bredvid sig. Lekledaren nickar tyst till någon som ska smyga fram och hämta klockan. Alla deltagarna lägger händerna bakom ryggen. Då den som har klockan försiktigt ringer med den, vaknar hunden och börjar leta efter den. Hundens uppgift är att gissa vem som håller klockan bakom sig. Ibland, då hunden är på fel spår, kan man ringa lätt i klockan.

C. Räven och haren. Deltagarna sätter sig i en cirkel parvis, med paren bakom varann och ansiktena vända mot cirkelns mitt. En deltagare är räven, den andra haren. Haren skuttar omkring ringen, på flykt undan räven. Den kan ställa sig framför någon annan, och är då i skydd. Då blir den som är sist i den gruppen en ny hare. Om räven tar fast haren, byter man roller.

D. Musiksaga. Även i vår finska natur upplever djurungarna mångahanda äventyr. Musiksagan Den lilla nallen på rymmen (Pikkunallen karkumatka) berättar om en liten björn som vaknar från sin vintersömn och hamnar in i olika äventyr. Nallemor sover ännu djupt då Lill-Nalle kravlar ut på de vårsoliga drivorna, men hur går det sedan… Naturen kan ofta vara sträng, men den skyddar och botar tillika.

Musiksagan+cd Pikkunallen karkumatka (2005) är komponerad och skriven av signaturen Vilhelm Äijä och de vackra illustrationerna är gjorda av Jaakko Ahvenainen. ISBN 952-91-9569-9

Lekar under de olika årstiderna

Filmen beskriver vackert de olika årstiderna. Dra er till minnes vilken årstid det var i början av filmen. Hur ser ni att berättelsen började på vintern? Vilka lekar kan man leka på vintern?

På vintern Gör djur av snö och öva skridskoåkning i Bambis skridskoskola.

A. Fundera på vilka olika djur som bor i filmens skog. Bygg berättelsens djur av snö.

B. Bambis skridskoskola: Först lönar det sig att öva er att ta på skridskorna och spänna snörena. I början är det inte heller så lätt att klä av sig skridskorna. Kom ihåg hjälmen! Efter varje övning leker ni någon grupplek, som fasttagning eller liknande kapplöpningar. Glöm inte att heja på kamraterna! En vink: I den ursprungliga Bambi-filmen visades ganska så fartfylld och skojig skridskoåkning.

1 gången, öva er i att balansera och ta er framåt på isen. Hur bra lyckas ni stå på skridskorna och gå med dem på fötterna? Då ni hålls på benen, märk ut med t.ex. käglor olika banor och sträckor som ni skrinner från början till slut.
2 gången: sparkbrädssparkar. Dela in er i par, av vilka den ena står stadigt på skridskorna och den andra skjutsar partnern längs banan, genom att puffa i ryggen och sparka som på ett sparkbräde. Sedan byter ni om, så att den andra står och den förste skjutsar.
3 gången: att ramla utan att slå sig, att glida och att stiga upp. Det är bra att kunna ramla rätt. Ta fart, glid på två ben och sätt er på isen. Ramla på rumpan, dyk på magen, glid ner på sidan o. s. v. Med skridskorna på är det inte alltid lätt att resa sig upp igen. Börja med att stiga upp på knäna, stöd sedan med handen i isen, lyft upp baken och ställ er sedan upp. Två skridskoåkare drar den tredje i händerna och låter henne/honom sedan åka iväg på två ben, släppande taget på given signal. Ta fart och åk framåt på ett ben, med händerna utsträckta åt sidorna. Knepet kan göras effektivare om man gal som en tupp!
4 gången: snurra och hoppa. Hur går det att snurra på stället och lyfta benen? Kan du göra ett litet hopp på stället? Om åkningen går bra löper, kan man öva jämfota hopp i farten.
5 gången: inbromsning. Öva att stanna. Halv inbromsning: ta fart och stick en fot vinkelrätt framför den andra, böjande lätt på det bakre benets knä.
6 gången: glid och huka er. Ett par gör en port med lyfta händer. De andra tar fart och niger strax före porten, för att komma under den. Ni kan lägga något föremål på isen, som är lätt att plocka upp. Åkarens uppgift är att ta fart, glida, huka sig och plocka föremålet med sig.
7 gången ordnar ni en rosettskrinning. Ta med er också ett långt bykrep. Försök åka tillsammans, hållande i repet. Knyt repet till en cirkel. Alla fattar ett stadigt tag om repet och så skrinner ni tillsammans snabbt i ring. Ramlar man, måste man komma ihåg att genast släppa taget.

Till slut belönas alla deltagare i Bambis skridskoskola med ett deltagardiplom. Varm saft, kex och småbröd gör avslutningen till en fest.

På våren studerar Bambi vinden och ljusets strålar.

A. Studera vinden med hjälp av vindsnurror.

Ni behöver: ritpapper, sax, blyertspennor eller träpinnar, häftstift

Klipp ur papperet en kvadrat och klipp diagonala snitt i hörnen. Gör med en nål ett hål i mitten av kvadraten samt i var annan flik, som viks in mot mitten. Vik som då man bakar jultårtor var annan flik in mot mitten. Fäst flikarna lätt med ett häftstift i blyertspennan eller träpinnen. Testa vindsnurran ute, genom att vända den rätt mot vinden. Om det inte blåser, snurrar snurran om du springer fort?

B. Då vårens första solstrålar tittar fram, är det roligt att leka med speglar. Försök fånga solstrålarna i spegeln. Vem kan styra solstrålarna längs gården?
 

På sommaren blåser Bambi såpbubblor och leker spegel med sina vänner.

A. Blås såpbubblor

Ni behöver: en burk, vatten (regnvatten duger också bra), diskmedel, glycerin (från apoteket), socker, ståltråd.

Blanda 8 dl vatten, 2 dl diskmedel, 0.5 dl glycerin och en nypa socker i en burk med stor öppning. Vrid ståltråden till en ring och doppa den i blandningen. Lyft upp ringen blås försiktigt.

En vink: Blandningen blir bättre om man låter den stå och dra några dagar innan användningen. Lämna ett skaft på tråden, eller vrid den i spiral runt en pinne eller en penna, innan ni gör ringen.

B. Lek spegel. En av deltagarna väljs till spegeln, som ställer sig med ansiktet mot ett träd eller en vägg. De andra deltagarna ställer sig ungefär 6 – 7 meter ifrån, bakom ett streck. Deltagarna försöker smyga sig fram och röra vid spegeln med handen, då han inte ser. Då spegeln vänder sig om, stelnar alla på sina platser. Om spegeln upptäcker att någon deltagare rör sig, måste den upptäckte gå tillbaka bakom strecket. Den som först lyckas vidröra spegeln, får bli spegel i följande omgång.
 

På hösten orienterar vi efter bilder och gör konst av höstens löv.

Diskutera om hur djuren förbereder sig för vinterns ankomst. Vintersömn, dvala, upplagring av föda, flyttfåglar, skyddsfärger…

A. Bildorientering. Ta ca 20 fotografier ute på gården, t.ex. av en port, en gunga, rutschbanan, klätterställningen… Limma upp dem på kartong och numrera dem. Gå också ut och numrera de fotograferade motiven. Barnen delas in i grupper om två eller tre stycken. Den första gruppen börjar med bild nummer 1. De ser på bilden och går ut för att leta rätt på motivet på gården. Då de har hittat stället återvänder de till startpunkten, ser på bild nummer 2, går ut och letar, och håller på ända tills alla motiv är hittade. Följande grupp börjar från bild nr 2, därpå följande från bild nr 3 o. s. v.

En vink: för att göra leken lite svårare, ta bilderna från speciella bildvinklar.

B. Sprid ut fotografierna på ett bord. Gruppen väljer en bild, går ut och letar rätt på motivet. På platsen finns ett tecken, en symbol eller en bokstav som gruppen antecknar eller lägger på minnet. Gruppen återvänder och lämnar bilden tillbaka. Sedan hämtar laget en ny bild, söker stället och symbolen, o. s. v. tills alla motiv är hittade. Den sista uppgiften blir att göra ett ord eller en mening av bokstäverna.

C. Gör avtryck med löv på det sättet, att ni målar lövets ena sida med täckfärg, och trycker det mot ett ritpapper. Ett annat sätt är att fästa löven på papperet med en dubbelvikt bit målartejp bakom. Spreja på tunn färg med en sprayflaska och låt färgen torka. Till slut plockar ni bort löven.

Samla löv och blad, och pressa dem mellan tidningspapper. Då de har torkat , kan ni fästa dem på kort och laminera. Ni kan också göra pärlband genom att trä rönnbär på en sytråd med hjälp av en nål.

D. Gör en utflykt ut i den höstliga skogen. Samla allt möjligt i skogen; löv, kvistar, barr, stenar, bär… Då ni kommer tillbaka till dagis, kan ni bygga konstverk av souvenirerna. Gör grupparbete i grupper om 4 – 5 personer. Då de är klara kan ni hitta på berättelser om konstverken och presentera dem för varann.