Lajien tutkiminen ja löytäminen
Elokuvan alussa Teddy toivoo, että hänen löytämänsä hyönteinen edustaisi kokonaan tieteelle tuntematonta uutta lajia. Teddy ja Kilpinen tutkivat lajia yhdessä hyönteiskirjasta. Lajien tutkiminen nousee uudestaan esiin, kun biologi Bianca jää tulivuorisaarelle kartoittamaan sen eläimistöä. Elokuvan lopussa Teddy löytää vielä harvinaisen hyönteisen.
Lajien tunnistaminen auttaa myös kaupunkilaisia hahmottamaan oman ympäristönsä monimuotoisena ja kirjavana. Kasvien ja eläinten suojeleminen on mielekkäämpää, kun olioilla on täsmälliset nimet.
- Tutustukaa lajientunnistuskirjoihin, esim. hyönteis- tai lintukirjoihin. Millaisia eläimiä olisi hauskaa löytää? Entä kasveja? Kuinka todennäköistä niiden löytäminen omasta lähiympäristöstänne on?
- Yrittäkää tunnistaa lintuja ulkonäön tai laulun perusteella. Netistä löytyy helposti lintuvisoja, tässä linkki muutamaan:
- BirdLifen lintuvisa. Demosta tulokset saadakseen täytyy antaa oma sähköpostiosoite, mutta pidemmän visan voi tehdä niin, että tulokset lähetetään opettajan sähköpostiin.
- Ylen lintutesti
- Maaseudun tulevaisuuden visassa on harvinaisempiakin lintuja.
- Ylen muuttolintutestissä voi kuunnella myös lintujen ääniä.
- Ylen luontotestistä löytyy muitakin eläimiä kuin lintuja, joita yritetään tunnistaa äänen perusteella.
- Ryhmärengiltä löytyy myös ääneen perustuva Lintubingo!
- Lähtekää retkelle luontoon hyönteis-, kasvi- tai lintukirjan kanssa. Ottakaa myös luupit ja mitat mukaan. Onnistutteko tunnistamaan löytämiänne eläimiä ja kasveja?
- Harjoitelkaa käyttämään Luontoportin tunnistustyökaluja. Tarkkailkaa havaitsemianne eläimiä ja määritelkää niiden laji työkalujen avulla.
- Seuratkaa eläinten kevättä erilaisten webbikameroiden kautta.
- Luokitelkaa erilaisia ötököitä eri periaatteiden mukaan, esim. jalkojen määrä, koko, väri. Tämä tukee myös matemaattista ajattelua.
Jos teillä ei satu olemaan esim. hyönteisaiheisia pelikortteja, netistä löytyy erilaisia ötökkäkortteja. Tässä linkkejä muutamiin:- Luontokoulun vesieliökortit. Kun kortit tulostaa kaksipuoleisina, toiselle puolelle tulee ötökän nimi.
- Ulkoluokka-sivustolta löytyy monenlaisia lajikortteja.
- Ötökkäkortit. Linkki vie Freeediin, jota käyttääksesi tarvitset tunnukset. Kortteja voi käyttää myös muistipelinä.
- Vinkkejä lajikorttien käyttöön löytyy myös tästä Ulkoluokka-oppaasta.
- Miettikää, millainen voisi olla kokonaan uusi eläinlaji. Piirtäkää tai askarrelkaa. Hyönteisiä ja hämähäkkejä rakentaessa piippurasseista saattaa olla iloa!
- Tutustukaa hyönteisten muodonvaihdokseen ja pohtikaa, millainen itse keksimänne eläin on eri vaiheissa. Pinterestistä löytyy paljon ilmaisia monisteita hakusanalla “life cycle”.
© Koulukino 2024